Η μεγαλύτερη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) παγκοσμίως λειτουργεί στο λιμάνι Dortyol της Τουρκίας. Ένα έργο παρόμοιο πρόκειται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη και θα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Το FSRU στο Dortyol της Τουρκίας (απέναντι από την Κύπρο) τέθηκε σε λειτουργία πριν από περίπου έναν χρόνο, ενώ στην τελετή εγκαινίων ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Berat Albayrak είχε δηλώσει ότι με τη χρήση των FSRUs η Τουρκία στοχεύει στην απεξάρτηση από το αέριο αγωγού ενώ με αυτό τον τρόπο θα μπορεί και να μειώσει τα κόστη για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στη χώρα.
Προ ημερών, ο ιαπωνικός ναυτιλιακός γίγαντας MOL έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από το FSRU. Το MOL FSRU Challenger αποτελεί το δεύτερο πλωτό τερματικό που λειτουργεί στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα LNG World News.
Διαθέτει χωρητικότητα αποθήκευσης LNG ύψους 263.000 κυβικών μέτρων, καθώς και λειτουργίες μεταφοράς και μεταφόρτωσης φυσικού αερίου.
Η μονάδα έχει δυναμικότητα αεριοποίησης 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ημερησίως δηλ. 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως, όσο ακριβώς και το έργο της Αλεξανδρούπολης.
Η κρατική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου Botas ναύλωσε το σκάφος από τη MOL με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως τερματικό εισαγωγής για το έργο που φέρει την ονομασία Botas – Dortyol FSRU terminal.