Μετά από τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ακόμα ένα μείζον θέμα της οικονομικής πολιτικής έρχεται να προκαλέσει τριβές μεταξύ των τριών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Αυτή τη φόρα, πρόκειται για τις αλλαγές στη φορολογία, οι οποίες θα απασχολήσουν και τη σύσκεψη των τριών αρχηγών.
Η αρμόδια επιτροπή κατέληξε σε ακόμα μία πρόταση, η οποία περιλαμβάνει τα όσα έχει ήδη κλειδώσει η τρόικα, αλλά και κάποιες αλλαγές. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τα δεδομένα
Μισθωτοί
Μειώνονται σε τρία από οκτώ τα κλιμάκια στη φορολογική κλίμακα.
Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων
Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και αντ΄ αυτού προβλέπεται μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ, η οποία θα περιορίζεται κλιμακωτά από αυτό το ποσό και μέχρι τα 42.000 ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα υπάρχει όφελος έως 400 ευρώ, για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.
Όμως, το bonus αυτό είναι δώρο-άδωρο, καθώς καταργούνται επιλεκτικές εκπτώσεις στο φόρο από δαπάνες, όπως τόκων στεγαστικών δανείων, ασφαλίστρων και διδάκτρων. Διατηρούνται, όμως, οι εκπτώσεις από ιατρικές δαπάνες, νοσήλια, δωρεές στο Δημόσιο και διατροφή συζύγου.
Οι φοροαπαλλαγές για παιδιά μετατρέπονται σε επιδόματα (εδώ υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες).
Καταργούνται ειδικά φορολογικά καθεστώτα, όπως για αγρότες και ναυτικού.
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Καταργείται το αφορολόγητο. Δηλαδή, τα εισοδήματα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
Καθιερώνονται δύο φορολογικοί συντελεστές:
-26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ
-35% για εισοδήματα από 50.001 ευρώ και άνω.
Επιχειρήσεις
-Εταιρικός συντελεστής 26%
-Συντελεστής μερισμάτων 10%
-Συνολικός φόρος στα διανεμόμενα κέρδη 33,4%
Τα σενάρια
Τόκοι
Αυξάνεται κατά 50% – από το 10% στο 15% – ο φόρος για τους τόκους καταθέσεων. Διατηρείται το 10% για τους τόκους από ομόλογα. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της τρόικας, από το πρώτο μνημόνιο. Μάλιστα, είχε προταθεί ο διπλασιασμός του συντελεστή στο 20%.
Τεκμήρια
Μικρότερες είναι οι μειώσεις, που προτείνονται για τα τεκμήρια, και ταυτόχρονα περιορίζονται μόνο σε αυτά για τα αυτοκίνητα, και μάλιστα στο 20% για κυβισμό έως1,6 λίτρα.
Αντίθετα, διατηρούνται τα πολύ αυστηρά και άδικα τεκμήρια για ακίνητα, σκάφη, πισίνες, δίδακτρα, οικιακούς βοηθούς, βοηθητικό προσωπικό και αεροσκάφη.
Σε ό,τι αφορά την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν τα 3.000 και 5.000 ευρώ – για άγαμο και έγγαμο αντίστοιχα – θα μειωθούν σε 2.000 και 3.000.
Ενοίκια
Αποσύρθηκε από την τελευταία πρόταση ο υψηλός συντελεστής 45% για εισοδήματα από ενοίκια και προκρίνεται η λύση για φόρο 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το ποσό άνω αυτού του ορίου εσόδων.