Αισιόδοξος ότι θα αναληφθεί δράση σύντομα σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του προς το Γερμανικό Πρακτορείο, υποστηρίζοντας ότι το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που ενέκρινε η ελληνική βουλή αποτελεί «απόδειξη θάρρους».
Τα μέτρα αυτά «είναι πολύ εντυπωσιακά και βασικά συμμορφώνονται προς αυτά που αναμέναμε», είπε ο Γιούνκερ. «Η Ελλάδα εργάζεται για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι άλλες 16 κυβερνήσεις της ευρωζώνης σε αντάλλαγμα θα εκπληρώσουν γρήγορα τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Ο Γιούνκερ όμως παράλληλα εξέφρασε την δυσφορία του για το ότι η έκθεση της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου οι υπουργοί να λάβουν απόφαση, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Υποσχέθηκε «ταχεία» δράση μόλις είναι διαθέσιμα «όλα τα στοιχεία» για να ληφθεί απόφαση.
Νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» και ότι «η δόση πρόκειται να εκταμιευτεί»· όμως ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πιθανότατα δεν πρόκειται να λάβουν μια απόφαση για το θέμα αυτό την Δευτέρα.
Αν και οι υπουργοί είναι ενήμεροι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 5 δισεκ. ευρώ χρεογράφων που καθίστανται απαιτητά την 16η Νοεμβρίου χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να δοθεί η έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Χρειάζεται επίσης να υπάρξει συναίνεση σχετικά με την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για την μελλοντική της χρηματοδότηση πριν δοθεί έγκριση για την εκταμίευση. Πάντως «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία (της Ελλάδας) την 16η Νοεμβρίου», επέμεινε ο αξιωματούχος.
Οι πιστωτές ζητούν από την Αθήνα να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ της ως το 2020. Όμως οι εκτιμήσεις που έδωσε στην δημοσιότητα η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος οδεύει προς το να φθάσει σχεδόν το 190% του ΑΕΠ το 2014.