Υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης ή της επικαιροποίησης του μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ε.Ε., τάσσεται το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, δήλωσε, σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρός του, Γιάννος Γραμματίδης.
Ο λόγος για τον οποίο το Επιμελητήριο λαμβάνει αυτή τη θέση είναι διότι το μνημόνιο δεν περιλαμβάνει αναπτυξιακές παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον κ. Γραμματίδη.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την αποτίμηση του μέχρι σήμερα κυβερνητικού έργου, ο κ. Γραμματίδης υπογράμμισε ότι είναι λάθος η μείωση των δημοσίων επενδύσεων και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί «σε ένα απέραντο δημόσιο εργοτάξιο», το οποίο θα δημιουργούσε πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους τους τομείς της οικονομίας.
Το Επιμελητήριο είναι σύμφωνο με την ιδιωτικοποίηση μονοπωλίων (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κ.α.), «μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι βασικές υποδομές θα παραμείνουν στον έλεγχο του κράτους και να δοθούν κίνητρα στους εργαζομένους με τη λογική των ‘χρυσών μετοχών’».
Ο κ. Γραμματίδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση όχι νωρίτερα από διάστημα πενταετίας.
Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών», εξέλιξη, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, θα παρέλθει έπειτα από διάστημα διετίας, με εξαίρεση τον τομέα της ενέργειας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Βόρειας Ελλάδας Νικόλαος Μπακατσέλος σημείωσε ότι η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την δυναμική επιστροφή του επιμελητηρίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ουσιαστικά αποτελεί την εκπλήρωση της υπόσχεσης που είχε δοθεί όταν σταματήσαμε να συμμετέχουμε στην ΔΕΘ.
Ο κ. Μπακατσέλος είπε ότι «η οικονομική εικόνα της πόλης είναι εντελώς απαξιωμένη». Η ‘Ζώνη Καινοτομίας’, που, όπως είπε ο κ. Μπακατσέλος, «θα αναδείκνυε τη Θεσσαλονίκη σε τεχνολογικό επίκεντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», έχει καταντήσει «ανέκδοτο, αφού επί χρόνια δεν λαμβάνονται αποφάσεις».