Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς θέλει «να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα και την Ισπανία» για να βάλουν ξανά σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και να μην τους επιβληθεί «ένα όργιο λιτότητας».
Σε συνέντευξη που έδωσε στο δημόσιο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF έπειτα από μια συζήτηση που είχε στη Βιένη με τον επίσης σοσιαλδημοκράτη αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως αυτές οι δύο χώρες έχουν κυρίως ανάγκη από «μια δέσμευση στο ευρώ, στρατηγικές επενδύσεις, αγώνα κατά της ανεργίας των νέων και… ελπίδα».
Απευθυνόμενος σ’ αυτούς τους Γερμανούς αξιωματούχους που επικρίνουν έντονα τη βοήθεια προς την Ελλάδα, ο Σουλτς υπογράμμισε πως είναι επίσης προς το συμφέρον των πλούσιων χωρών της ΕΕ, όπως η Γερμανία, «να μην δουν να καταρρέουν οι αγορές των εξαγωγών τους».
Όσον αφορά τη συζήτηση που διεξάγεται στην ΕΕ για ένα προϋπολογισμό μόνο των χωρών μελών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φάνηκε μάλλον θετικός: «Ένας ειδικός προϋπολογισμός για τις 17 χώρες της ευρωζώνης είναι νοητός», δήλωσε χθες το βράδυ στη διάρκεια συζήτησης με αυστριακούς συνδικαλιστές αξιωματούχους.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θέσπιση από ένδεκα ευρωπαϊκές χώρες ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές επειδή «δεν μπορεί να είναι δυνατό αυτοί που είναι τουλάχιστον συνυπεύθυνοι για την οικονομική κρίση, να διαφεύγουν των ευθυνών τους».
Τέλος σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Στάνταρντ» που κυκλοφορεί σήμερα, ο Μάρτιν Σουλτς τάσσεται υπέρ «μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης» αποστολή της οποίας θα είναι να διαχειρίζεται «τις αρμοδιότητες που έχουν χορηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Μια «ευρωπαϊκή κυβέρνηση υπεύθυνη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο διορίζει αυτή την κυβέρνηση και την ανακαλεί αν είναι απαραίτητο».