Στα 7,8 δισ. ευρώ θα ανέλθουν για τη διετία 2013- 2014 οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, από το συνολικό πακέτο των μέτρων των 13,9 δισ. ευρώ.
Αυτό προέκυψε από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πακέτο των μέτρων κατανέμεται σε 7,8 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων (1,7 δισ. ευρώ από μισθούς, 4,9 δισ. ευρώ από συντάξεις και 1,2 δισ. ευρώ από επιδόματα) και σε 2 δισ. ευρώ καθαρά από την αύξηση των φορολογικών εσόδων (στη σημερινή διαπραγμάτευση φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία για τη φορολογική μεταρρύθμιση), ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από περικοπή των δαπανών των υπουργείων.
Έτσι, από το «σκληρό πακέτο» φαίνεται ότι «γλυτώνουν» μόνον οι περικοπές των επιδομάτων των αναπήρων (από τις οποίες θα υπήρχε εξοικονόμηση δαπανών 300 εκατ. ευρώ). «Καταφέραμε να γλιτώσουμε το επίδομα στους ανάπηρους. Αλλά, ας μην γελιόμαστε. Σε πολλά θέματα, αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί έχουν και το πεπόνι», επισήμανε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό, ότι θεωρείται δύσκολο, τα πρόσθετα μέτρα για το 2013 να βρεθούν κάτω από τα 9 δισ. ευρώ (όπως απαιτεί η τρόικα), ήτοι επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ από τα 7,8 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. «Υπάρχει επιμονή εκεί, παρότι τέθηκε από εμάς στο Eurogroup, το έχει θέσει και ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει προθυμία να το δεχθούν».
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σκληρή θα είναι η διαπραγμάτευση και στα προαπαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Καθώς, δεν έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ενώ η τρόικα ζητεί να είναι προαπαιτούμενο μέτρο και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σε όλο αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο εκφράζει ελπίδα ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα στο δημοσιονομικό σκέλος του πακέτου και στις προαπαιτούμενες παρεμβάσεις του Μνημονίου έως τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 Οκτωβρίου. Όπως επισήμανε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «πήγε αρκετά καλύτερα σήμερα. Υπάρχει πρόοδος. Ελπίζω έως τη Σύνοδο Κορυφής να έχουμε συμφωνήσει στα δημοσιονομικά και στα προαπαιτούμενα. Γιατί, κάθε ημέρα βγαίνει και ένα φασούλι, αλλά τα φασούλια μειώνονται». Και πρόσθεσε ότι «εάν τα βρούμε σε αυτά τα δύο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κλείσουν και η βιωσιμότητα του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό, που προκαλεί η επιμήκυνση, που υπολογίζεται γύρω στα 12 δισ. ευρώ».
Στη συμφωνία με την τρόικα θα υπάρξει και «ρήτρα απόκλισης» (αυτόματη επιβολή πρόσθετων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις από την 1/1/14, εάν το 2013 δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι), αλλά και «ρήτρα ύφεσης», που θα λειτουργήσει ευνοϊκά για τη χώρα. Ερωτηθείς για τη διαφορά στις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας για το 2013 (το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ύφεση 3,8% και η τρόικα ύφεση 5%), ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι «εμείς έχουμε παρουσιάσει το μακροοικονομικό σενάριο με τις δικές μας εκτιμήσεις και αυτοί δεν έχουν φέρει το δικό τους, για να δούμε γιατί έχουμε τόσο μεγάλη απόκλιση».
Όσον αφορά στα 550 εκατ. ευρώ, που οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν εφέτος στο κράτος, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε κάποιους τρόπους, θα το συζητήσουμε και με τις τράπεζες. Οι τράπεζες συμφωνούν να τα πληρώσουν». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήταν οι επικεφαλής της τρόικας που είχαν προτείνει ως «ισοδύναμο μέτρο» την έκτακτη εισφορά ή την πρόσθετη περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Ενώ, ερωτηθείς για τα σενάρια σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για «εκκένωση των μικρών νησιών», απάντησε ότι «μόνον ως αστείο μπορεί να ειπώθηκε. Ρώτησα την τρόικα και αυτή γέλασε».
Σημειώνεται ότι, μετά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και του υπουργού αναπληρωτή, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία διήρκησε 2,5 ώρες, το νέο ραντεβού ορίστηκε για αύριο, στις 6.30 το απόγευμα.