Αύριο παρουσιάζει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, τις προτάσεις του για την τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου στο Στρασβούργο.
Δεδομένου ότι έχει διαρρεύσει ένα προσχέδιο των προτάσεων, το οποίο συνάντησε αρκετές αντιδράσεις, η αυριανή συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων κάθε άλλο παρά ήρεμη θα είναι…
Μέρος του προσχέδιου διέρρευσε πριν από μερικές στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» και προβλέπει πολύ μεγάλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά και τις αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότ οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν τη δημιουργία ενός κοινού επόπτη του τραπεζικού τομέα ως κομμάτι μίας ευρύτερης συμφωνίας βάσει της οποίας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορεί να δανείζει απευθείας τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με αποτέλεσμα οι ζημίες που προέρχονται από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην εγγράφονται στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Κάτι τέτοιο αν εφαρμοζόταν για την Ελλάδα – κάτι που δεν προβλέπεται από την απόφαση που δεν αφορά τις χώρες που είναι ήδη στο μηχανισμό – θα αλαφρυνε το τεράστιο δημόσιο χρέος κατά αρκετές ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα λοιπόν με το προσχέδιο, η ΕΚΤ θα αναλάβει καθήκοντα επόπτη από την 1η Ιουλίου 2013.
Η ΕΚΤ θα μπορεί να διενεργεί ελέγχους και ακόμα και να ανακαλεί τις άδειες λειτουργίας τραπεζών, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, όμως το Βερολίνο αναμένεται να αντιδράσει σε αυτή τη συνθήκηκαθώς θα αφορά και τις 6.000 τράπεζες της ευρωζώνης.
Από τα 6.000 πιστωτικά ιδρύματα, περίπου 2.000 έχουν έδρα τη Γερμανία, αλλά είναι πολύ μικρού μεγέθους και με αρκετά κεφαλαιακά προβλήματα…
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη εκφράσει δημόσια τις αντιρρήσεις του, καθώς το Βερολίνο επιθυμεί να μπουν υπό την εποπτεί της ΕΚΤ μόνο οι μεγάλες τράπεζες και όχι οι περιφερειακές (προβληματικές) γερμανικές τράπεζες.
Το προσχέδιο προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα ζητήσει εποπτεία και σε τραπεζικά ιδρύματα εκτός ευρωζώνης, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Βρετανίας.