Τα 60 από τα 100 δισ. ευρώ που έχει αποφασίσει να διαθέσει η ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπει ότι θα αξιοποιήσει η Ισπανία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Λουίς ντε Γκίνtος σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα International Herald Tribune (IHT).
Οι πρώτοι ανεξάρτητοι έλεγχοι οδήγησαν τον Ιούνιο στην εκτίμηση περί αναγκών ύψους 62 δισ. ευρώ του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα, που έχει τρωθεί από την έκθεσή του στην φούσκα στον τομέα των ακινήτων, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Όμως η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αναμένει τα αποτελέσματα άλλων τεσσάρων ελέγχων, που θα της επιτρέψουν να καθορίσει το ακριβές ύψος των αναγκών των τραπεζών.
«Δεν θεωρώ ότι θα είναι πολύ διαφορετικά» από την εκτίμηση περί 62 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομίας Ντε Γκίνδος στην εφημερίδα.
Σε ό,τι αφορά το εάν η Ισπανία θα υποβάλει νέο αίτημα βοήθειας προς την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον όρο που έχει η θέση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αγορά ισπανικών ομολόγων, σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά ταμεία, ώστε να μειωθεί το ιδιαίτερα αυξημένο επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, «αυτό είναι κάτι που παραμένει εντελώς ανοικτό», είπε ο Ραχόι.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι η Ισπανία θέλει να ενημερωθεί περισσότερο για τους συγκεκριμένους όρους που θέτει η ΕΚΤ σε αντάλλαγμα για την παρέμβασή της πριν αποφασίσει εάν θα υποβάλλει σχετικό αίτημα.
Η πίεση προς την Μαδρίτη αυξάνεται, αφού η χώρα χρειάζεται τον Οκτώβριο να αποπληρώσει χρέος μεγάλου ύψους την ώρα που είναι αναγκασμένη να δανείζεται με μεγάλο επιτόκιο για την αναχρηματοδότησή τους από τους δύσπιστους επενδυτές.
«Η ισπανική κυβέρνηση δέχεται ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση της προσπάθειας μείωσης του δημόσιου ελλείμματος. Πρέπει να παράσχουμε διαβεβαιώσεις στην ΕΚΤ ότι θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας», πρόσθεσε ο Ντε Γκίντος στην συνέντευξή του στην Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν.
Χάρη σε ένα πρόγραμμα λιτότητας δίχως ιστορικό προηγούμενο το οποίο προβλέπει την εξοικονόμηση 102 δισ. ευρώ, περιστολή των δαπανών στον προϋπολογισμό και αυξήσεις φόρων μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια, η κυβέρνηση Ραχόι ελπίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί από το 8,9% στο 3% το 2014.