Επέκταση του προγράμματος για την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα που έχουν αποκοπεί λόγω οφειλών προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθείται προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το ταμείο για χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος έχει εξασφαλίσει την επανασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος σε 1.641 νοικοκυριά, καταβάλλοντας περί τα 6,25 εκατ. ευρώ.
Οι αλλαγές που προωθούνται με την ΚΥΑ έχουν ως εξής:
- Θα επεκταθεί στις 21 Σεπτεμβρίου (από 30 Ιουνίου) το χρονικό όριο, μέχρι το οποίο θα πρέπει να έχει γίνει η αποσύνδεση από το δίκτυο. Μπορούν, δηλαδή, να αξιοποιήσουν το μέτρο και τα νοικοκυριά που τους έκοψαν το ρεύμα το προηγούμενο τρίμηνο.
- Πέραν του ποσού που καλύπτεται από το ειδικό βοήθημα, οι προμηθευτές δεν θα δικαιούνται να ζητούν πρόσθετη προκαταβολή. Άρα, αποκλειστικά με το βοήθημα που θα λάβουν, τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να επανασυνδεθούν.
- Οι καταναλωτές θα εντάσσονται σε πρόγραμμα διακανονισμού και το εναπομείναν ποσό θα εξοφλείται από τους ίδιους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, κατά αντιστοιχία όσων προβλέπονται για τους ευάλωτους πελάτες (παρ. 3, άρθρου 34 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες), δηλαδή κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια.
- Η δυνατότητα διακανονισμού σε άτοκες μηνιαίες δόσεις ισχύει αναδρομικά και για όσους καταναλωτές έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους, με βάση τις διατάξεις της ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 8-2-2018.
- Στις ρυθμίσεις της νέας ΚΥΑ εντάσσονται και περιπτώσεις μη ενεργών συμβάσεων προμήθειας όπου εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης από τον προμηθευτή. Αν ο προμηθευτής που εκπροσωπούσε τον καταναλωτή πριν την καταγγελία της σύμβασης αρνηθεί να συνάψει νέα σύμβαση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τότε ο καταναλωτής μεταπίπτει σε καθεστώς καθολικής υπηρεσίας.
Υπενθυμίζεται, ότι η αρμοδιότητα εξέτασης των σχετικών αιτημάτων εκχωρήθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση, συγκεκριμένα σε επιτροπές που συστήνονται με απόφαση του δημάρχου και αποτελούνται από εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής, του ΔΕΔΔΗΕ και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι επιτροπές αξιολογούν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων και χορηγούν το ειδικό βοήθημα εφόσον η αποσύνδεση αφορά την κύρια κατοικία και ικανοποιούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
Το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Καλύπτεται το σύνολο της οφειλής όταν αυτή δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ, το 75% από 6.001-9.000 ευρώ, το 50% από 9.001-12.000 ευρώ και το 30% από 12.000 ευρώ και πάνω.
Τα κριτήρια υπαγωγής στο νέο ΚΟΤ, τα οποία θα πρέπει να ικανοποιούνται για τους δικαιούχους του ειδικού επιδόματος επανασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, είναι:
1. Η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, προσαυξανόμενα κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000 ευρώ.
2. Το ετήσιο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα εξής όρια:
- Για ένα άτομο 9.000 ευρώ.
- Για μονογονεϊκή και ένα ανήλικο ή δύο ενήλικες 13.500 ευρώ.
- Για μονογονεϊκή και δύο ανήλικα ή δύο ενήλικες και ένα ανήλικο 15.750 ευρώ.
- Για μονογονεϊκή και τρία ανήλικα ή δύο ενήλικες και δύο ανήλικα ή τρεις ενήλικες 18.000 ευρώ.
- Για μονογονεϊκή και τέσσερα ανήλικα ή δύο ενήλικες και τρία ανήλικα ή τρεις ενήλικες και ένα ανήλικο 24.750 ευρώ.
- Για μονογονεϊκή και πέντε ανήλικα ή δύο ενήλικες και τέσσερα ανήλικα ή τρεις ενήλικες και δύο ανήλικα ή τέσσερις ενήλικες 27.000 ευρώ.