Η Ισπανία παραδέχτηκε για πρώτη φορά πως ενδεχομένως να χρειαστεί πλήρη στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν το κόστος για το δανεισμό της παραμείνει σε μη βιώσιμο επίπεδο, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης που επικαλείται σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του το Reuters.

Ο Ισπανός υπουργός οικονομίας Luis de Guindos έθεσε το θέμα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνάντησή τους την περασμένη Τρίτη στην Ισπανία , καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας έφτασε το 7,6%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αν χρειαστούν, τα χρήματα αυτά θα προστεθούν στα 100 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί για την Ισπανία προκειμένου να ενισχυθεί ο τραπεζικός τομέας. Ο Σόιμπλε είπε στον de Guindos πως ήταν απρόθυμος να σκεφτεί τη διάσωση πριν τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός ESM της ευρωζώνης αργότερα μέσα στο έτος.

«Ο De Guindos μιλούσε για 300 δισεκατομμύρια ευρώ για ένα πλήρες πρόγραμμα στήριξης αλλά η Γερμανία δεν ένιωθε άνετα με την ιδέα της διάσωσης τώρα», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος.

«Τίποτα δεν θα γίνει μέχρι να λειτουργήσει ο ESM. Όταν είναι λειτουργικός θα δούμε ποια είναι τα κόστη δανεισμού για την Ισπανία και ίσως να επανεξετάσουμε το ερώτημα», πρόσθεσε.

Η Ισπανία έχει επανειλημμένως δηλώσει πως δεν θα χρειαστεί να ακολουθήσει τα βήματα της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας στην παροχή πλήρους προγράμματος διάσωσης. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης πάντως, που ρωτήθηκε για την πληροφορία, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως υπάρχει τέτοιο σχέδιο τονίζοντας πως η πιθανότητα για σχέδιο διάσωσης 300 δισ. δεν έχει εξεταστεί και δεν έχει συζητηθεί.