Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης της χώρας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στις αγορές, και σημείωσε ότι η επιλογή αυτή, την οποία επικαλούνται πολλοί αναλυτές, «δεν είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται».
«Δεν θα υπάρξει διάσωση, αυτό δεν είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από υπουργικό συμβούλιο.
Η ισπανική οικονομική εφημερίδα El Economista (Ελ Εκονομίστα) έγραφε την Τετάρτη για ένα σχέδιο βοήθειας ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα επέτρεπε στην Ισπανία να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά της για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο.
Το σχέδιο αυτό επρόκειτο να προστεθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, στην χρηματοπιστωτική βοήθεια για τις ισπανικές τράπεζες, η οποία μπορεί να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και για την οποία έχει ήδη δεσμευτεί το Eurogroup.
«Η επιλογή της (συνολικής) διάσωσης αποκλείεται», επέμεινε σήμερα η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι «όσον αφορά το θέμα της διάσωσης και της (εξωτερικής) παρέμβασης, έχουν γραφτεί πολλά τις τελευταίες ημέρες».
Παράλληλα όμως αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Ισπανία παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι μπορεί να χρειαστεί ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ αν το κόστος δανεισμού της παραμείνει εξαιρετικά υψηλό.
Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος ανέφερε το θέμα αυτό στη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο την Τρίτη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ώρα που το κόστος δανεισμού της Ισπανίας ξεπερνούσε το 7,6%, πρόσθεσε η πηγή αυτή που επικαλείται το Ρόιτερς, η οποία δεν κατονομάζεται.
Αν χρειαστεί, τα χρήματα αυτά θα προστεθούν στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί να δοθούν στον ισπανικό τραπεζικό τομέα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης και σημείωσε ότι ο Σόιμπλε είπε στον Ντε Γκίντος ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να εξετάσει μια διάσωση πριν από τη λειτουργία αργότερα φέτος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
«Ο Ντε Γκίντος μιλούσε για περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ για ένα πλήρες πρόγραμμα, αλλά η Γερμανία δεν αισθανόταν άνετα με την ιδέα μιας διάσωσης τώρα», σχολίασε ο αξιωματούχος στο Ρόιτερς.
«Τίποτε δεν θα γίνει έως ότου λειτουργήσει ο ΕΜΣ. Όταν αυτός καταστεί επιχειρησιακός θα δούμε ποιο θα είναι το κόστος δανεισμού για την Ισπανία και ίσως να επανέλθουμε στο ζήτημα», κατέληξε ο αξιωματούχος.
Ερωτηθείσα για τα σχόλια αυτά του αξιωματούχου της ευρωζώνης, η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης σημείωσε: «Αρνούμαστε κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο. Αυτή η πιθανότητα (για ένα σχέδιο διάσωσης 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ισπανία) δεν εξετάστηκε και δεν συζητήθηκε».
Όσον αφορά τις συναντήσεις που είχε αυτήν την εβδομάδα ο Ντε Γκίντος με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, η Σάενθ ντε Σανταμαρία διευκρίνισε ότι οι επαφές αυτές αφορούσαν «το σεβασμό των συμφωνιών που υιοθετήθηκαν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο (που έγινε στα τέλη Ιουνίου) και στα μέτρα που ανακοινώθηκαν τα οποία οδηγούν σε μια μεγαλύτερη σταθερότητα της ευρωζώνης, μέσω της δημοσιονομικής και νομισματικής ένωσης».
Εξάλλου άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε παράλληλα σήμερα στο Ρόιτερς ότι η Ισπανία μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ένα σχέδιο διάσωσης, αλλά έκανε άσχημα επικοινωνιακά λάθη τα οποία προκάλεσαν νευρικότητα στους επενδυτές. Στην ερώτηση αν η Μαδρίτη χρειάζεται μια συνολική διάσωση, ο δεύτερος αυτός αξιωματούχος απάντησε ότι «βάσει των αριθμών και μόνον, όχι, αν τα επιτόκια είναι ανάλογα με αυτό που θεωρώ μια βιώσιμη κατάσταση».