Οι επιχειρηματίες, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, ενώ, την ίδια στιγμή, οι εταιρείες, που διοικούνται από επιχειρηματίες και μόνο, αύξησαν το εργατικό δυναμικό τους κατά 11%, το 2011.
Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από την έρευνα «Global job hot spots: Help wanted» της Ernst & Young, που αποκαλύπτει ότι μεταξύ 400 κορυφαίων επιχειρηματιών, διεθνώς, πάνω από δυο στους τρεις προβλέπουν ότι θα προβούν σε προσλήψεις, το 2012.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι θέσεις εργασίας δεν είναι προσωρινής απασχόλησης ή χαμηλής ποιότητας. Στην πλειοψηφία τους, είναι θέσεις εργασίας που απαιτούν πανεπιστημιακό πτυχίο ή σημαντική εμπειρία.
Οι επιχειρηματίες δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο
Σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στην έρευνα, αύξησαν τον αριθμό των απασχολούμενων, το 2011, κατά σημαντικό ποσοστό.
Κατά μέσο όρο, οι επιχειρηματίες από την Αμερική αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων κατά 18%. Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και την Ευρώπη η αύξηση ήταν 16% και 12%, αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις (76%) αύξησαν το απασχολούμενο προσωπικό, το 2011. Στην έρευνα τονίζεται ότι οι επιχειρηματίες «επιστρέφουν» τα οφέλη τους στις τοπικές κοινωνίες.
Αναλυτικότερα, το 57% διεθνώς υποστηρίζει ενεργά υπηρεσίες προς κοινωφελείς υπηρεσίες, ενώ αυτό το ποσοστό στις ΗΠΑ φθάνει το 70%. Το 25% των ερωτηθέντων έχει δημιουργήσει ή χρηματοδοτήσει εκπαιδευτικά προγράμματα, ενδεχομένως με προοπτική την εξύψωση του επιπέδου του εργατικού δυναμικού. Οι ιδρυτές των επιχειρήσεων συνεχίζουν να έχουν «φρέσκιες» ιδέες. Το 83% δημιούργησε νέες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της υπάρχουσα εταιρείας, ενώ το 56% δημιούργησε μία νέα εταιρεία.
Οι επιχειρηματίες προσλαμβάνουν έμπειρο προσωπικό
Όταν οι επιχειρηματίες ρωτήθηκαν τι είδους θέσεις εργασίας δημιούργησαν (για διοικητικό προσωπικό, για νέοπροσληφθέντες, με ή χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο και με ή χωρίς εμπειρία), το 81% δήλωσε ότι δημιούργησε θέσεις για «έμπειρο προσωπικό», ενώ μόνο το 35% δήλωσε ότι προσέλαβε σε «εισαγωγικό επίπεδο με πτυχίο» και 29% σε «εισαγωγικό επίπεδο χωρίς πτυχίο».
Η τάση αυτή ήταν εντονότερη στις ΗΠΑ, όπου το 92% των ερωτηθέντων επιβεβαίωσε ότι προσέλαβαν έμπειρο προσωπικό και αντίστοιχα το 81% στην Αυστραλία, 80% στον Καναδά, 78% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 76% στην Ιρλανδία.
Οι επιχειρηματίες προβλέπουν ανάπτυξη
Το 68% των επιχειρηματιών, που συμμετείχε στην έρευνα, προβλέπει αύξηση του προσωπικού τους στη χώρα όπου η εταιρεία έχει την έδρα της, το 2012.
Όταν τους ζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με τη στρατηγική προσλήψεων, οι επιχειρηματίες ανέφεραν ως βασικούς λόγους για την αύξηση του προσωπικού, πρωτίστως την «ανάπτυξη στις αγορές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους» και δευτερευόντως τις «τεχνολογικές βελτιώσεις και καινοτομίες».
Το 44% προβλέπει, επίσης, αύξηση του προσωπικού σε χώρες, εκτός της έδρας τους. Μεταξύ των χωρών στις οποίες προβλέπουν ότι θα δημιουργήσουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας, οι ερωτώμενοι ανέφεραν τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, ως δημοφιλέστερους προορισμούς.
Ως προς τους λόγους για τους οποίους προσλαμβάνουν σε χώρες εκτός της εθνικής τους αγοράς, το 74% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι «αυτό θα τους βοηθήσει να εισέλθουν σε νέες αγορές». Μόνο το 14% δήλωσε ότι προσλαμβάνει διεθνώς «για να επωφεληθεί από το χαμηλότερο εργατικό κόστος» και μόνο το 8% δήλωσε ότι επιθυμεί να εκμεταλλευθεί τα «ισχυρότερα κίνητρα που παρέχουν κυβερνήσεις άλλων χωρών».
Παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τα σχέδια προσλήψεων για το 2012
Όταν οι επιχειρηματίες ρωτήθηκαν ποιοι παράγοντες στην εσωτερική αγορά θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα επιθετικά σχέδια προσλήψεων για το 2012, οι συχνότερες απαντήσεις ήταν κυβερνητικές πολιτικές (23%) και ένα αρνητικό ρυθμιστικό περιβάλλον (16%).
Εν τω μεταξύ, οι επιχειρηματίες στις μεταφορές, στα ταξίδια και στον τουρισμό, αλλά και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, είναι οι λιγότερο αισιόδοξοι για τις οικονομίες των χωρών τους.
Οι επιχειρηματίες στους τομείς της γεωργίας, βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αλλά και στην εκπαίδευση, εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές.
Τέλος, το υψηλότερο ποσοστό οικονομικής εμπιστοσύνης καταγράφεται στον Καναδά (61%), το χαμηλότερο στις ΗΠΑ (24%), ενώ η Ευρώπη και η Ασία-Ειρηνικός βρίσκονται στο 49%.