«Το κόστος διαχείρισης της περιφέρειας της Σικελίας είναι η κύρια αιτία της πιθανής χρεοκοπίας», υποστηρίζεται σήμερα από μεγάλο μέρος του ιταλικού Τύπου.
Μετά την χθεσινή έκκληση του πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, προς τον σικελό περιφερειάρχη Ραφαέλε Λομπάρντο, να παραιτηθεί το συντομότερο δυνατό, ο τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «αν δεν πείσω τον πρωθυπουργό στην συνάντησή μας την επόμενη Τρίτη ως το τέλος του μήνα θα έχω εγκαταλείψει την προεδρία της περιφέρειας».
«Παρά ταύτα αν η κυβέρνηση έδινε στην Σικελία τις επιδοτήσεις και τα κονδύλια που της αναλογούν δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως οικονομικό πρόβλημα», υπογράμμισε ο Λομπάρντο.
Ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων, Ίβαν Λο Μέλο σε συνέντευξή του τόνισε ότι «το μέχρι τώρα διαπιστωμένο έλλειμμα της περιφέρειας του ιταλικού νησιού ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά δεν αποκλείεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν σήμερα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το τοπικό «κοινοβούλιο» της Σικελίας (πρόκειται για περιφέρεια με ευρεία διοικητική αυτονομία) κοστίζει 176 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Οι απολαβές των σικελών πολιτικών είναι 11 φορές υψηλότερες από το μέσο όρο των εισοδημάτων των κατοίκων του νησιού, ενώ για την καταβολή των συντάξεων των πρώην περιφερειακών συμβούλων ξοδεύονται 21,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai προσθέτει ότι «κάθε περιφερειακός σύμβουλος της Σικελίας λαμβάνει σχεδόν είκοσι χιλιάδες ευρώ το μήνα».
«Οι συνεργάτες του Λομπάρντο προσέλαβαν και έναν γεωπόνο για την φροντίδα σπάνιων φυτών, ο οποίος κοστίζει 150.000 ευρώ το χρόνο, ενώ για τα διάφορα δείπνα και κοκτέιλ πέρυσι η συγκεκριμένη τοπική αυτοδιοίκηση, διέθεσε 363.000 ευρώ», αποκαλύπτει η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο.
Η περιφέρεια της Βενετίας –με τον ίδιο αριθμό κατοίκων όπως και η Σικελία– απασχολεί έναν αριθμό υπαλλήλων 83% χαμηλότερο το ίδιο ισχύει και για εκείνη του Μιλάνου, την Λομβαρδία, με τους διπλάσιους κατοίκους.
Η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα προσθέτει δε ότι «στην προεδρία της περιφέρειας στο Παλέρμο, εργάζονται 1.385 υπάλληλοι. Στην προεδρία της βρετανικής κυβέρνησης, στο Λονδίνο, οι υπάλληλοι είναι 1.337».
Η υπόθεση προστίθεται στους «πονοκεφάλους» του Μάριο Μόντι που την ώρα αυτή συναντάται με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για μια έκτακτη ανάλυση της ευρωπαϊκής και εσωτερικής επικαιρότητας.