Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, εκφράζοντας την αγωνία χιλιάδων εμπόρων που βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της κρίσης, διατύπωσε τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.
Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, πρόκειται για την καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε επιχειρηματίας και τα οποία σκιαγραφούν εξελίξεις και μεταβολές στον τρόπο ζωής των Ελλήνων με άμεσες συνέπειες στη βιωσιμότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας
Η ΕΣΕΕ λοιπόν διαπιστώνει ότι:
1. Η μεσαία τάξη θίγεται και η αγωνία της από τη δραματική μείωση του εισοδήματος έχει βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις της περιόδου.
2. Ο συνδυασμός της αυξανόμενης ύφεσης και της φορολογικής πίεσης διαμορφώνουν συνθήκες ασφυξίας στην αγορά και στα νοικοκυριά.
3. Κάποιοι αναμένουν καρτερικά το τέλος και άλλοι επιθυμούν να επαναστατήσουν δίχως να γνωρίζουν τον τρόπο. Κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία ένα κλίμα ανασφάλειας που διχάζει τους πολίτες και απειλεί την εργασιακή ειρήνη και την κοινωνική συνοχή.
4. Το ελληνικό εμπόριο αρθρώνει μία κραυγή αγωνίας για τα διαρκώς αυξανόμενα «λουκέτα» στην αγορά και οι προβλέψεις των εμπόρων για το μέλλον είναι ζοφερές.
5. Για την υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας δεν ευθύνονται οι ΜμΕ αλλά η δυσλειτουργική κρατική γραφειοκρατία και αυτοί που διαμορφώνουν τον πληθωρισμό. Ο δρόμος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν περνάει από συγκέντρωση της επιχειρηματικότητας στις πολυεθνικές και η λύση δεν βρίσκεται στον αφελληνισμό και αφανισμό της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.
Και προτείνει:
1. Ευελιξία στην εφαρμογή του Μνημονίου με ζητούμενο την ανάδειξη μίας δυναμικής και εύρωστης αναπτυξιακής προοπτικής.
2. Συμβολή των πιστωτικών ιδρυμάτων στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, με μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου από τις Τράπεζες.
3. Κατάρτιση Νομοσχεδίου «σκούπα» για άμεση ρύθμιση φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών εκκρεμοτήτων των ΜΜεπιχειρήσεων.
4. Επιδότηση της απασχόλησης και διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας με την ενεργοποίηση του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ /ΟΑΕΔ.
5. Ανάδειξη της συμβολής του εμπορίου ως καταλύτης του νέου προτύπου ανάπτυξης μέσω στήριξης της συνοχής στα κέντρα των πόλεων, ενίσχυσης της εξωστρέφειας, καθιέρωση της χώρας μας ως διαμετακομιστικό εμπορευματικό κέντρο.