Υποχώρησε τον Ιούνιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώθηκε στις 74,1 μονάδες (από 77,3 μονάδες), εξέλιξη η οποία εκπορεύεται περισσότερο από την επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες, με το κλίμα στο Λιανικό Εμπόριο να παραμένει αμετάβλητο και στις Κατασκευές να κερδίζει έδαφος,σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας που διεξήγαγε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε κατά το ίδιο διάστημα. Η αβεβαιότητα κατά την προεκλογική περίοδο ήταν μεγάλη, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς η οικονομική δραστηριότητα είχε περιοριστεί στις ελάχιστες δυνατές συναλλαγές.
Στους καταναλωτές – πολίτες από την άλλη πλευρά φαίνεται να δημιουργήθηκαν προσδοκίες για αλλαγές στο μίγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, η συγκρότηση μιας συγκυβέρνησης έχει βοηθήσει στο να αμβλυνθεί τουλάχιστον η κυβερνητική αβεβαιότητα, όμως το κατά πόσο οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί θα επαληθευτούν τελικά, μένει να αποδειχθεί, σημειώνεται στην ίδια έρευνα.
Αναλυτικότερα:
– στη Βιομηχανία, περαιτέρω πτώση καταγράφουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης εντείνονται, παρόλο που τα αποθέματα φαίνεται να ρευστοποιούνται.
– στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους μπορεί να βελτιώνονται ελαφρώς, όμως τόσο οι τρέχουσες εκτιμήσεις, όσο και οι προβλέψεις για τη ζήτηση του τομέα βαίνουν δυσμενέστερες.
– στο Λιανικό Εμπόριο, ο αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνεται, ενώ αντίθετα οι ήδη χαμηλές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων περιορίζονται περαιτέρω, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να υποχωρούν ελαφρά, υποδηλώνοντας ρευστοποίηση.
– στις Κατασκευές, οι πολύ χαμηλές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών βαίνουν ακόμη δυσμενέστερες, αντισταθμιζόμενες όμως από την άμβλυνση των πολύ αρνητικών προσδοκιών για την απασχόληση του τομέα.
– στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού αμβλύνονται σημαντικά, εξέλιξη ανάλογη με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Μικρή βελτίωση καταγράφεται και στην ιστορικά χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση, ενώ και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας εξομαλύνονται ήπια.
Σταθερό το οικονομικό κλίμα στην EE, πτωτικό στην ευρωζώνη
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αμετάβλητος στις 90,4 μονάδες, ενώ στην Ευρωζώνη υποχωρεί οριακά, κατά 0,6 μονάδες, στις 89,9 μονάδες, απέχοντας σημαντικά από το μακροχρόνιο μέσο όρο του και στις δύο ζώνες. Η επιδείνωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, τις Υπηρεσίες και σε μικρότερο βαθμό στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, αντισταθμίζεται μερικώς από την άνοδό τους στο Λιανικό Εμπόριο και στις Κατασκευές.
Συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία ο δείκτης κλίματος περιορίζεται και αυτόν το μήνα, τόσο στην ΕΕ (-0,7 μονάδες), όσο και στην Ευρωζώνη (-1,3), εξέλιξη παρόμοια με εκείνη στις Υπηρεσίες, όπου ο σχετικός δείκτης εξασθενεί περισσότερο στην ευρωζώνη από ότι στην ΕΕ (κατά -1,2 και -2,2 μονάδες αντίστοιχα).
Στον αντίποδα, μετά την αισθητή πτώση του Μαΐου, το οικονομικό κλίμα στο Λιανικό Εμπόριο καταγράφει τον Ιούνιο θετική μεταβολή και στις δύο ζώνες (κατά +4,3 και +3,2 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη), ενώ και στις Κατασκευές σημειώνεται άνοδος στο δείκτη προσδοκιών σε ΕΕ (+1,5) και Ευρωζώνη (+2,1). Τέλος, ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης κινείται οριακώς πτωτικά στην ΕΕ (-0,3) και στην Ευρωζώνη (-0,5), κυρίως λόγω των ασθενέστερων προβλέψεων για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση κάθε χώρας και τη διεύρυνση των δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας.