Τις προγραμματικές θέσεις της νέας κυβέρνησης συνεργασίας θα παρουσιάσει στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) στο Λουξεμβούργο ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς .

Χθες σε σύσκεψη στην Βουλή στην οποία προήδρευσε ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης, ο κ. Ζανιάς και ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Β. Ράπανος εξετάσθηκε το περιεχόμενο της ενημέρωσης που θα παράσχει στο Eurogroup και στο Ecofin ο κ. Ζανιάς.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών αφενός θα ζητήσει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης αξιολόγησης αφετέρου θα θέσει το θέμα της εκταμίευσης της παρακρατηθείσας δόσης του Μαΐου ύψους 1 δισ. ευρώ, για την οποία οι υπουργοί της Ευρωζώνης έχουν ήδη αποφασίσει να εκταμιευθεί.

Συγκεκριμένα, το εκλογικό αποτέλεσμα και ο σχηματισμός κυβέρνησης οδήγησαν το Eurogroup Working Group και την διοίκηση του EFSF στην απόφαση την χορήγησης της παρακρατηθείσας δόσης. Σημειώνεται πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ισχνά και τα πρόσθετα αυτά χρήματα μειώνουν τις ήδη ισχυρές πιέσεις που δέχεται ο προϋπολογισμός.

Εξάλλου, ο κ. Ζανιάς αναμένεται να ενημερώσει και για το κοινό προγραμματικό πλαίσιο στο οποίο στηρίχθηκε η συγκρότηση της Κυβέρνησης . ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συμφωνούν στην αναστολή εφαρμογής μέτρων του Μνημονίου τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να υπάρξη αναθεώρησή τους.

Και οι τρεις πολιτικές παρατάξεις συμφωνούν στο να μην υπάρξει νέα περικοπή μισθών και συντάξεων, να προβλεφθεί επιμήκυνση του χρέους, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, αλλά και να τονωθεί η ανάπτυξη με πόρους του ΕΣΠΑ και πρόσθετους πόρους από την ΕΤΕπ.

Τέλος, ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιθυμούν ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή με επέκταση του προγράμματος ως και τρία χρόνια, γεγονός που όπως υποστηρίζουν προκύπτει ως ανάγκη από την μεγαλύτερη ύφεση, ενώ συγκλίνουν και ως προς τα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για την αλλαγή του Μνημονίου.