Την εκτίμηση ότι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιο κρίσιμη και επικίνδυνη πρόκληση της ιστορίας της διατυπώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας από το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί το αν η χώρα θα έχει μια ικανή κυβέρνηση με σημαντική πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, η οποία θα συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Όπως αναφέρουν η πορεία αυτή δεν είναι θέμα επιλογής ούτε θέμα μνημονίου. Είναι απολύτως αναγκαία για τη μείωση και τελικά εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή και στην έξοδο από τις αγορές της διεθνούς χρηματοδότησης, για την ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας της οικονομίας με στόχο την έγκαιρη ανάκαμψη και την είσοδό της σε πορεία δυναμικής ανταγωνιστικής ανάπτυξης και για αναμφισβήτητη, τελικά, εξασφάλιση της οριστικής και αμετάκλητης θέσης της χώρας ως πλήρους μέλους της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Στις εκλογές αυτές διακυβεύεται αναπόφευκτα η ίδια η υπόσταση της χώρας ως αξιόπιστου κράτους δικαίου, μέλους της ζώνης του ευρώ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς Κοινότητας που σέβεται τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που έχει υπογράψει και απαιτεί τον αμοιβαίο σεβασμό από τους εταίρους της.
Τυχόν κατάργηση του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα με τους θεσμικούς δανειστές της (ΕΕ-27, ζώνη του ευρώ, ΔΝΤ), συνεπάγεται την διακοπή της χρηματοδότησης της από τους ανωτέρω φορείς και, αναγκαστικά, την είσοδό της σε «άτακτη χρεοκοπία» και τελικά, την άμεση έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνεται στην ανάλυση της Alpha Bank.
Ακόμη υποστηρίζουν πως εάν δεν υπάρξει σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και αν δεν συνεχισθεί η εφαρμογή του μνημονίου, τότε θα οδηγηθούμε σε νέα ακόμη μεγαλύτερη πτώση της εγχώριας καταναλωτικής και επενδυτικής ζήτησης και στην παρεμβολή εμποδίων στην αύξηση των εξαγωγών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συνέχιση της διαδικασίας εμβάθυνσης της ύφεσης στην οικονομία και της ταχείας αύξησης της ανεργίας.
Όπως σημειώνουν, έτσι, όχι μόνο θα χαθούν οριστικά οι πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ταυτόχρονη οριστική σταθεροποίηση της θέσης της ως πλήρες μέλους της ζώνης του ευρώ, αλλά η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει σε μια άκρως αποσταθεροποιητική πορεία αυτό-τροφοδοτούμενης πτώσης και αποσύνθεσης, με πραγματικά άγνωστη κατάληξη.
Καταλήγοντας η Alpha Bank σημειώνει τα εξής: «Η χώρα μπορεί να διολισθήσει σε μια διαδικασία αλόγιστης περαιτέρω καταστροφής της διεθνούς αξιοπιστίας της και των κύριων πηγών χρηματοδοτικών πόρων για την ανάπτυξη της οικονομίας της.
Απειλείται, έτσι, η διάβρωση και στρέβλωση των σημερινών βασικών (ευρωπαϊκών) θεσμών και μηχανισμών λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με υψηλό κίνδυνο επανόδου στον άκρατο, προστατευτισμό και κρατισμό των δεκαετιών του 1970 και του 1980.
Αρκεί να γίνει κατανοητό ότι η επάνοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ και η αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, μετά από μια καταστροφή του ανωτέρω βεληνεκούς, θα πρέπει να ξεχαστεί για πολλές δεκαετίες.
Ζούμε σήμερα τις πρώτες επιπτώσεις από την απειλούμενη είσοδο της χώρας στον παραλογισμό της «άτακτης χρεοκοπίας» και της εξόδου από το Ευρώ και την ΕΕ-27. Η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.
Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις αποσύρθηκαν από τις τράπεζες εξ αιτίας της απειλής Κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία για ακύρωση του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων πάνω στις οποίες στηρίζεται η ανωτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδος από την ζώνη του ευρώ, το ΔΝΤ και από το ΕΣΚΤ. Χωρίς τη χρηματοδότηση αυτή, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση πράγμα που αποτελεί πραγματική απειλή για την ασφάλεια των καταθέσεων».