«Έχει ξεκινήσει από τις 24 Ιανουαρίου η σεισμική δραστηριότητα, αλλά από το Σάββατο το πρωί εντάθηκε πάρα πολύ, αυξήθηκε το πλήθος των σεισμών και αυξήθηκαν σταδιακά και τα μεγέθη τους. Είναι πολλοί σεισμοί, είναι εκατοντάδες σεισμών. Έχουν ξεπεράσει τους 400 οι καταγεγραμμένοι αυτοί που έχει μπορέσει το σύστημα μας να καταγράψει και να τους αναλύσουμε» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο σεισμολόγος, διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Παπαδόπουλος το πρωί της Δευτέρας 3/2. «Είναι πολλοί, πολλοί περισσότεροι οι μικροί που δεν μπορούμε να τους αναλύσουμε» πρόσθεσε.
«Είναι μια ζώνη μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων που έχει ενεργοποιηθεί. Ξεκινάει από τα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, το θαλάσσιο χώρο και συνεχίζετε προς την Αμοργό» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ ενώ τόνισε πως το καλό νέο είναι ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε θαλάσσιο χώρο υπογραμμίζοντας πως ακόμη και αν μεγαλώσει το μέγεθος υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας.
«Ότι είναι στο θαλάσσιο χώρο περίπου 30 με 40 χιλιόμετρα μακριά από τα νησιά. Αμοργός, Σαντορίνη, Ανάφη, Αστυπάλαια. Λέω κυρίως τα τέσσερα νησιά που περιτριγυρίζουν αυτή την υποθαλάσσια τεκτονική τάφρο μέσα στην οποία εξελίσσεται, διαδραματίζεται όλη η σεισμική δραστηριότητα. Οπότε πρέπει να μεγαλώσει πολύ το μέγεθος για να έχουμε πολύ αρνητικές επιπτώσεις» σημείωσε.
Μάλιστα, αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις του 112 τόνισε πως «αυτό εφαρμόστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο στη Σάμο το 2020».
Παρόλα αυτά υπογράμμισε πως σε περίπτωση σεισμού δεν θα περιμένουμε να δούμε, να μάθουμε κλπ «γιατί και η προειδοποίηση για να έρθει θέλει κάποιες τεχνολογικές προϋποθέσεις, μπορεί να αργήσει».
Τι είπε για τα προληπτικά μέτρα που αποφασίσθηκαν
Αναφερόμενος στα σχόλια που ακούστηκαν μετά τα προληπτικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως δεν είναι υπερβολικά και προσθέτοντας τόνισε: «Όταν συμβεί ένα ατύχημα και πέσει ένα κτήριο από σεισμό ή από άλλο ατύχημα, άλλο καταστροφικό φαινόμενο και πλακώσει κάποιους ανθρώπους, πρέπει να γίνει αμέσως επέμβαση διάσωσης. Η πιθανότητα να βρούμε ζωντανούς ανθρώπους μειώνεται με το χρόνο πάρα πολύ γρήγορα, εκθετικά με το χρόνο μειώνεται. Γιατί είναι τραυματισμένοι, είναι στρεσαρισμένοι, δεν έχουν καλή οξυγόνωση, καλό αέρα. Πρέπει λοιπόν η επέμβαση να γίνει αμέσως. Δεν έχουμε αίμα σε κάθε πόλη, δεν έχουμε στη Σαντορίνη. Πρέπει να φύγει από την Αθήνα για παράδειγμα ή από τη Ρόδο, κάτι που θα πάρει τουλάχιστον 2-3 ώρες πολύτιμες για να ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης. Εδώ όμως κάθε λεπτό μετράει».
Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε για ακόμη μία φορά πως τα μέτρα είναι προληπτικά και πως ακόμη και αν δεν χρειαστεί η βοήθεια κανενός, «έχουμε κάνει μια πολύ καλή άσκηση. Όλες οι δυνάμεις σε τέτοια έκταση και σε τέτοια πληρότητα».
Για τη σχέση των σεισμών με το ηφαίστειο της Σαντορίνης
«Δεν είναι οι σεισμοί ηφαιστειακής είναι τεκτονικής προέλευσης, δηλαδή έχουν σχέση με τα σεισμικά ρήγματα. Θα μπορούσαν δηλαδή να συμβούν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας αυτοί οι σεισμοί, μετά αυτά τα χαρακτηριστικά, σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας που δεν είναι γεωγραφικά κοντά ηφαιστειακά κέντρα. Άρα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν εμφανίζουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος ενώ στο ερωτημα εάν υπάρχει η πιθανότητα να επηρεάσουν σημεώσε πως «θεωρητικά ναι, αλλά χρειάζονται ορισμένες γεωφυσικές προϋποθέσεις. Νομίζω ότι προς το παρόν δεν πληρούνται αυτές οι γεωφυσικές προϋποθέσεις που χρειάζεται να υπάρχουν για να υπάρξει και κάποια ενεργοποίηση του ηφαιστείου.
«Υπάρχει ο σεισμός του 1956, που είναι ο μεγαλύτερος που έγινε στον ελλαδικό χώρο σε όλο τον τελευταίο αιώνα, με μέγεθος 7,7, ο οποίος δημιούργησε και ένα τσουνάμι ύψους 20 μέτρων. Το ρήγμα λοιπόν αυτό έχει ένα μήκος περίπου 100 με 120 χιλιόμετρα. Το νότιο τμήμα αυτού του ρήγματος μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού έχει τώρα ενεργοποιηθεί, το οποίο όμως έχει ένα ενεργοποιημένο μήκος περίπου 30 χιλιόμετρα. Δεν έχουμε ένδειξη ότι θα ενεργοποιηθεί όλο το ρήγμα. Υπάρχει όμως σημαντικό σεισμικό δυναμικό να ενεργοποιηθεί ένα σημαντικό τμήμα του ρήγματος. Γι αυτό λέμε ότι μπορεί να φτάσουμε και το μέγεθος 6. Είναι μέσα στα ανοιχτά ενδεχόμενα» πρόσθεσε επιπλέον ο καθηγητής.
«Γι αυτό ερχόμαστε και στα καλά νέα, όπως η απόσταση, τα προληπτικά μέτρα και από εδώ και πέρα βρισκόμαστε σε μία πολύ λεπτή φάση ανάλυσης στην οποία θα πρέπει να δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή το εξής: ο 4,7 που ήταν χθες το απόγευμα και ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος που έχει γίνει μέχρι τώρα, μήπως αυτός ήταν ο κύριος και δεν θα μας δώσει μεγαλύτερο; Θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένα 24ωρο από χθες, ίσως και αύριο το πρωί ώστε να δούμε οι σεισμοί οι μικρότεροι που έχουν ακολουθήσει τον 4,7 μέχρι τώρα, εξακολουθούν και αυτοί να έχουν χαρακτηριστικά προ σεισμών. Εάν ναι, τότε ο 4,7 δεν ήταν ο κύριος άρα αναμένουμε ισχυρότερο. Εάν όμως αρχίζουμε και διαπιστώνουμε ότι μετά των 4,7 τα χαρακτηριστικά της ακολουθίας αλλάζουν, δηλαδή αρχίζουν και αποκτούν χαρακτηριστικά μετασεισμών» τόνισε.
«Δεν θα έφευγα από τη Σαντορίνη»
«Δεν θα έφευγα» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας πως «δεν είναι μόνο η γνώση. Είναι και η ψυχραιμία, είναι και η εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, η απόσταση ασφαλείας κλπ. και πόσο καιρό θα φύγουνε; Μια μέρα, δυο μέρες, Μια βδομάδα; Μα ο τόπος τους εκεί είναι τα σχολεία, εκεί είναι οι εργασίες τους. Είναι βέβαιοι ότι θα γυρίσουν μετά από δέκα μέρες και δεν θα γίνει τότε ο ισχυρότερος σεισμός. Ποιος τους εγγυάται ότι ο ισχυρότερος σεισμός, αν είναι να γίνει, θα γίνει σε 24 – 48 ώρες μόνον και μετά έληξε ο συναγερμός.