Σαφή προειδοποίηση πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν απαλλάσσει τους Έλληνες από τις υποχρεώσεις τους, απηύθυνε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε σημερινή συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν».
Σχολιάζοντας τη θέση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη με χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών τονίζει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν χρήματα, που οι Έλληνες θα τα κάνουν ό,τι θέλουν» διότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θέσει όρους για το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. «Αν η χώρα που παίρνει τη βοήθεια δεν τηρεί τους όρους, θα αποσυρθούν οι πιστωτές και έπειτα να δούμε, πού θα βρουν τα χρήματα οι Έλληνες» προσθέτει χαρακτηριστικά.
Η ίδια επισημαίνει στη συνέντευξή της πως με ένα νέο νόμισμα δεν λύνονται όλα τα προβλήματα και μπορεί μεν η υποτίμηση του νομίσματος να ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ωστόσο επιτακτική ανάγκη είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη.
Συμπληρώνει επίσης, πως κάθε σενάριο για αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συνδέεται με πολύ σοβαρές δυσκολίες και κανένα από αυτά τα σενάρια δεν είναι τόσο ελκυστικό που κανείς να μπορεί να στηριχθεί σε αυτό.
Στην ανάγκη της τήρησης των όρων από την Ελλάδα, επανήλθε η κ. Φέκτερ και μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, επισημαίνοντας πως, χωρίς την τήρηση των όρων, η ίδια δεν μπορεί να φανταστεί ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετάσχει στο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, οπότε θα είναι δύσκολο να βοηθηθεί η χώρα, ενώ δήλωσε πως θα αναμένει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι δυνατός ο σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης.
Μόλις χθες και σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είχε διατυπώσει τον ισχυρισμό, πως οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα αποτελούν «ντε φάκτο» δημοψήφισμα για το ευρώ, μια και, όπως σημείωνε, οι Έλληνες πρέπει να σκεφθούν τι θέλουν.
Σύμφωνα με την ίδια, η πρόσφατη δήλωσή της, στην οποία ασκήθηκε έντονη κριτική, ήταν ότι, νομικά η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατόπιν να ενταχθεί εκ νέου, αυτή τη φορά με τη δραχμή ως νόμισμά της και πως η επισήμανσή της ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί επακριβώς αν η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια για επανένταξη, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ισχύει για κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα.