Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης προκειμένου να μετάσχει στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin.

Ο κ. Σαχινίδης θα ενημερώσει το απόγευμα το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού, για την εξέλιξη του προγράμματος οικονομικής πολιτικής και για εκκρεμή ζητήματα όπως η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και η μεταχείριση (πληρωμή ή μη) του ομολόγου αλλοδαπού δικαίου που ωριμάζει αύριο.

Δεν αποκλείεται στο Eurogroup να υπάρξουν αναφορές και στην εγχώρια πολιτική κατάσταση της Ελλάδος, θέμα για το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη με δηλώσεις τους δείξει μεγάλο ενδιαφέρον.

Στο σημερινό Eurogroup θα εξετασθούν ακόμη θέματα σχετικά με την αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ζητήματα σχετικά με τους οίκους πιστωτικής αξιολόγησης, η εναρμόνιση της εταιρικής φορολογίας στην ΕΕ, ο κοινοτικός Προϋπολογισμός 2013, αλλά και το θέμα της διαδοχής του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η θητεία του οποίου εκπνέει τον Ιούνιο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη του στην γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ δήλωσε ότι ήδη συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνει ο πρόεδρός του σώματος όταν αποχωρήσει ο κ. Γιούνκερ.

Εξάλλου, σήμερα αναμένονται και οι αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών για την πληρωμή ή μη του ομολόγου ξένου δίκαιου των 435 εκατ. ευρώ το οποίο δεν είχε ενταχθεί στην διαδικασία του PSI και λήγει αύριο Τρίτη 15 Μαΐου.

Το θέμα έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, μέσω της επιστολής που παρουσιάσθηκε χθες στους επικεφαλής των κομμάτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Σημειώνεται πως οι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν ενημερωτικό σημείωμα του Οργανισμού Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους, το οποίο αναφέρεται στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα πληρωμής ή μη του επιμάχου ομολόγου.

Βασικό επιχείρημα του ΟΔΔΗΧ είναι ότι αν πληρωθεί το παρόν ομόλογο (κάτι που μπορεί να γίνει έως τα τέλη Μαΐου), αυτό ως πράξη δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση που μπορεί να αποφασίσει να μην πληρώσει τα υπόλοιπα 6,1 δισ. ευρώ των ομολόγων ξένου δικαίου που δεν έχουν υπαχθεί στο PSI.

Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να είναι νομιμοποιημένη η απόφαση που θα λάβει ο ίδιος ή ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός εφ όσον προκηρυχθούν εκλογές.