Το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» δεν κατάφερε να ξεκινήσει ακόμη λόγω των τεχνικών προβλημάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η υποβολή αιτήσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ξεκινήσει σταδιακά από τις 19 Μαρτίου ανά Περιφέρεια, καθώς προχθές όταν και άνοιξε η πλατφόρμα, έγιναν 1,5 εκατομμύριο προσπάθειες εισόδου.

Όμως κανένας χρήστης δεν ολοκλήρωσε την αίτηση υπαγωγής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες ενώ με δηλώσεις του δεσμεύεται ότι «η διαδικασία υποβολής αίτησης θα ομαλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, με έμφαση στην κατοχύρωση τόσο της ασφάλειας του συστήματος όσο και της διαφάνειας των διαδικασιών που σχετίζονται με την ένταξη στο πρόγραμμα».

Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί με το εξής πρόγραμμα:

  • Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα: Δευτέρα, 19 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
  • Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη: Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
  • Αττική και Νότιο Αιγαίο: Δευτέρα, 2 Απριλίου, 8:00 π.μ.

Χθες ο κ. Σταθάκης μιλώντας στον ANT1 είπε: «Είμασταν προετοιμασμένοι για 17.000 άτομα και τις πρώτες δύο ώρες είχαμε 1,5 εκατ. “χτυπήματα” και το σύστημα έπεσε γιατί εντοπίσαμε 60 κόμβους που έστελναν αλλεπάλληλες εισόδους».

Το πρόγραμμα όπως έχει σχεδιαστεί αυτή τη στιγμή, έχει χρήματα για περίπου 40.000 νοικοκυριά.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις έως 70%, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση, για την υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η δυνατότητα (αλλά όχι η υποχρέωση) λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ενδιαφέρονται να μπουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι είναι απαραίτητα:

  • η κυριότητα του ακινήτου
  • οι κωδικοί πρόσβασης στο TAXISnet
  • η νομιμοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων
  • και το ενεργειακό πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει την χαμηλή ενεργειακή απόδοση του ακινήτου
  • Επιλέξιμη είναι μια κατοικία εφόσον χρησιμοποιείται ως κύρια, υφίσταται νόμιμα, δεν είναι αυθαίρετη και έχει καταταχθεί βάσει του
  • Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
  • Ο προϋπολογισμός της κάθε αίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.

Στις χρηστικές οδηγίες οι πολίτες πρέπει να ξέρουν μεταξύ άλλων:

Επιμερισμός προϋπολογισμού ανά διαμέρισμα σε πολυκατοικία

Κατά τη συμπλήρωση των Παρεμβάσεων στην περίπτωση Πολυκατοικίας, για να δείτε τον επιμερισμό του προϋπολογισμού ανά Διαμέρισμα δείτε το παραγόμενο έντυπο στην καρτέλα «Συνοπτική Εικόνα».

Συμπλήρωση Αριθμού Ασφαλείας ΠΕΑ

Ο Αριθμός Ασφαλείας του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης καταχωρείται στο πληροφοριακό σύστημα χωρίς τις παύλες και χωρίς κενά.

Διασταύρωση στοιχείων ακινήτων

Η διασταύρωση των στοιχείων ακινήτων γίνεται βάσει της περιουσιακής κατάστασης την 01.01.2018 (έτος 2019).

Απώλεια οικοδομικής άδειας

Στην περίπτωση βεβαιωμένης, από την αρμόδια υπηρεσία, απώλειας της οικοδομικής άδειας, επισυνάπτονται ηλεκτρονικά:

α) Στο πεδίο «Οικοδομική Άδεια ή άλλο αντίστοιχο/ πρόσθετο νομιμοποιητικό έγγραφο», η σχετική βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια υπηρεσία (π.χ. Υπηρεσία Δόμησης)

β) Στα πρόσθετα δικαιολογητικά, άλλο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. συμβόλαιο) από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός της οικοδομικής άδειας και η επιφάνεια του κτηρίου/κτηριακής μονάδας

Περιπτώσεις ακινήτων στα οποία υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις

Προκειμένου να υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» για περιπτώσεις ακινήτων στα οποία υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις για τις οποίες έχει γίνει υπαγωγή στο Ν.4495/2017 ή στο Ν.4178/2013, είναι απαραίτητη η εξόφληση του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου (όχι μόνο του 30%), χωρίς να είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική υποβολή όλων των δικαιολογητικών στο πληροφοριακό σύστημα υπαγωγής αυθαιρέτων. Για την αίτηση στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» υποβάλλεται η δήλωση υπαγωγής του αυθαιρέτου όπου θα αποτυπώνεται η πλήρης εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου (όχι απαραίτητα βεβαίωση περαίωσης της υπαγωγής).