Η σεισάχθεια του Σόλωνα, χάρη στην οποία καταργήθηκαν τα χρέη των ιδιωτών και ο δανεισμός με εγγύηση το σώμα του δανειολήπτη, οδήγησε στην ουσιαστική απελευθέρωση πολλών Αθηναίων.
Πολλούς αιώνες αργότερα, μια κίνηση πολιτών δανείζεται την ονομασία της από τη νομοθετική αυτή μεταρρύθμιση προκειμένου να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Τι ηχηρότερο, άλλωστε, από την προσπάθεια συγκέντρωσης ενός εκατομμυρίου υπογραφών, ώστε να προταθεί στην Κομισιόν η διαγραφή του συνόλου του «επονείδιστου» ελληνικού χρέους με την επίκληση κατάστασης ανάγκης – κατάρρευση υγείας, παιδείας μισθών και συντάξεων;
Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα υποστηρίζουν στα «Επίκαιρα» στελέχη της Κίνησης που αποκαλείται «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ – ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ», πρέπει κάποτε οι δανειστές να παίξουν και να χάσουν.
Η Κίνηση, που έχει αναγνωριστεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, έχει συγκεντρώσει ήδη περίπου 74.000 υπογραφές μέσα σε μόλις δυόμιση μήνες ζωής, εκμεταλλευόμενη την έναρξη της εφαρμογής του άρθρου 8 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που παρέχει σε ένα εκατομμύριο πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δυνατότητα να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομοθετική πρόταση επί συγκεκριμένου αντικειμένου.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι απ’ όσους έχουν συνυπογράψει το αίτημα της «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ» προέρχονται από άλλα κράτη – μέλη, κυρίως από τη Γερμανία. Την ίδια ώρα, έχει αναπτυχθεί στενή συνεργασία και με ιταλούς συνδικαλιστές, ενώ δεν απουσιάζουν και αναφορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το CNN.
Η Κίνηση, η οποία ξεκίνησε από δέκα άτομα, δεν έχει απευθυνθεί – ούτε σκοπεύει να το πράξει – σε κόμματα «για να μην ευτελιστεί η προσπάθεια», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά μέλη της. αντιθέτως, επιθυμεί να αποταθεί κυρίως σε συνδικαλιστικούς και ιδιωτικούς φορείς, ελληνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς.