Μείωση του ονομαστικού εργατικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας κατά 15% στο διάστημα 2012-2014 προβλέπει έκθεση 41 σελίδων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα παρουσιάσει ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη.
Η έκθεση, της οποίας στοιχεία δημοσιεύει η Wall Street Journal και όπου επίσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα αν τηρήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, περιέχει λεπτομερή ανάλυση των αλλαγών που χρειάζεται να κάνει η Αθήνα μέσα στα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η WSJ, ο κ. Μπαρόζο αναμένεται να πει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη ότι «ο λαός της Ελλάδας δεν είναι μόνος του στην προσπάθεια για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και την απασχόληση».
Επίσης, θα αναφέρει ότι τα συνολικά κεφάλαια προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανόμενων και των δύο «πακέτων διάσωσης» καθώς επίσης και άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων ανέρχονται συνολικά σε 380 δις. ευρώ και ότι «αν οι Έλληνες και οι θεσμοί αγκαλιάσουν τις δράσεις προτεραιότητας που επισημαίνει η Κομισιόν, η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε τροχιά και να συντελεστεί πραγματική αλλαγή στη ζωή των ανθρώπων».
Σημειώνεται δε ότι η Ελλάδα έλαβε λιγότερα από τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίοδο 2007 -2013, ενώ τα αδιάθετα κεφάλαια μπορούν να τονώσουν τη ζήτηση και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης σε κατασκευαστικά έργα, στον τουρισμό και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Παράλληλα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα το 2013 και το 2014 προκειμένου να επιτύχει το στόχο του ποσοστού χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 117% έως το 2020.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι, προκειμένου η Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, χρειάζεται να συνεχίσει την πολιτική βαθιάς εσωτερικής υποτίμησης. Ακόμη, επισημαίνει τα θέματα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση μόλις αναλάβει, όπως οι νέες περικοπές στον προϋπολογισμό και η παρουσίαση ενός χρονοδιαγράμματος για την εξέταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και για το σύστημα προσδιορισμού των μισθών ως το τέλος Ιουλίου του 2012.