Τις μακροοικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ στις οποίες βασίστηκαν οι διαπραγματεύσεις για την ελληνική αναδιάρθρωση χρέους αμφισβήτησε σήμερα το Διεθνές Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) σε εκθέσεις που έδωσε στη δημοσιότητα εν όψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το IIF το εύρος της ελληνικής αναδιάρθρωσης εγείρουν μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την υποβάθμιση των αξιώσεων του ιδιωτικού τομέα έναντι του επίσημου, τη χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC’s) και την αδιαφάνεια των μακροοικονομικών προβλέψεων στις οποίες βασίστηκαν οι διαπραγματεύσεις.
Το IIF αναφέρει πως η εξαίρεση της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων αποτέλεσε διάκριση έναντι του ιδιωτικού τομέα και θα έχει μελλοντικά αντίκτυπο στις προβλέψεις για το ρίσκο του κρατικού χρέους, την προτεραιότητα των αξιώσεων των ιδιωτών, αλλά και την επιθυμία τους να τοποθετηθούν ξανά στην Ελλάδα.
Το IIF αμφισβητεί ανοικτά τον ρόλο του ΔΝΤ και τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι οι αναθεωρήσεις και αλλαγές των εκτιμήσεων δεν βοήθησαν στο παραγωγικό διάλογο ιδιωτικού και επίσημου τομέα.
Ακόμη, τονίζει ότι η ελληνική κρίση χρέους επέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που οι «κατάλληλες» ρήτρες συλλογικής δράσης μπορούν να διαδραματίσουν στην επίλυση μιας κρατικής κρίσης χρέους. Κάλεσε δε όλα τα μεγάλα κράτη να εξετάσουν την υιοθέτηση παρόμοιας πολιτικής στην έκδοση κρατικού χρέους, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η αναδρομική χρήση των CAC’s μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές να επιλέξουν τα ομολόγα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο και όχι από το δίκαιο της χώρας έκδοσης των τίτλων.