Η δημοσιονομική χαλάρωση και η απώλεια ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας αποτέλεσαν δύο από τις σημαντικότερες αιτίες της μεγάλης διεύρυνσης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας τα οκτώ χρόνια που ακολούθησαν την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης της Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank.
Στην μελέτη της τράπεζας αναφέρεται ότι κρίνεται απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή μέτρων – δημοσιονομικού και διαθρωτικού χαρακτήρα – με στόχο την σημαντική και διατηρήσιμη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η αποκατάσταση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας αποτελούν δύο από τους βασικούς στρατηγικούς πυλώνες του παλιού αλλά και του νέου προγράμματος δανεισμού της χώρας.
Όπως άλλωστε υποδεικνύει η σχέση δημοσιονομικών ελλειμμάτων και δημοσίου χρέους, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν μπορεί να παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους καθώς, από ένα σημείο και μετά, το ύψος του εξωτερικού χρέους φτάνει σε τέτοια επίπεδα που καθίσταται πλέον αδύνατη η χρηματοδότησή του, τονίζεται στην μελέτη.