Νέο σοκ στη ρευστότητα της αγοράς αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές στη διαδικασία επιστροφών Φ.Π.Α., αφού πλέον αυτές θα συνδέονται με την πορεία των δημόσιων εσόδων.
Μετά από σχεδόν δύο χρόνια παγώματος των συγκεκριμένων ποσών επιστροφών Φ.Π.Α. και αφού η αγορά έχει στεγνώσει στην κυριολεξία από ρευστό, το υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψε ότι υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία και τον τρόπο καταβολής και προανήγγειλε αλλαγές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, παραδέχθηκε τις δυσλειτουργίες στις επιστροφές, τις οποίες απέδωσε στο γεγονός ότι -για να επιστραφούν τα χρήματα στο δικαιούχο- πρέπει να υπάρξει πρώτα αίτηση από τον ενδιαφερόμενο και στη συνέχεια τα αρμόδια όργανα να ελέγξουν και να εγκρίνουν ή όχι την καταβολή του ποσού.
Έτσι, όπως είπε, «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται ήδη ένα σχέδιο αναθεώρησης του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου με σκοπό τον εξορθολογισμό αυτού και την επιτάχυνση της επιστροφής φόρων». Τι θα αλλάξει ;
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστροφές θα δίνονται με βάση τα στοιχεία ενός φορολογικού Τειρεσία. Όποιος, δηλαδή, φορολογούμενος δεν έχει βεβαρημένο ιστορικό με παραβάσεις και λοιπά χρέη προς την εφορία, θα ανεβαίνει κατακόρυφα στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών για να λάβει πρώτος -ή από τους πρώτους- το ποσό, που δικαιούται.
Το απόλυτο ξεκαθάρισμα, για να είναι πιο δίκαιη η διαδικασία, θα γίνεται με βάση άλλα κριτήρια, όπως είναι ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης και τα έξοδά της.
Σημαντικό ρόλο θα παίζει και η ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την επιστροφή του ποσού. Δηλαδή, ο δικαιούχος θα παίρνει έναν συγκεκριμένο αριθμό, βάσει του οποίου θα μπορεί να παρακολουθεί μέσω του TAXIS πότε πλησιάζει η καταβολή των χρημάτων.
Στόχος είναι να μην μπορεί να… παρεμβάλλεται ο ανθρώπινος παράγοντας, ώστε να σταματήσουν τα όποια μίνι κυκλώματα υπάρχουν ακόμα και σήμερα.
Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που υπάρχουν δείγματα παραβατικής συμπεριφοράς από το δικαιούχο, θα γίνονται έλεγχοι, χρησιμοποιώντας αντικειμενικά κριτήρια.
Η πλέον, όμως, βασική αλλαγή, που αναμένεται να προκαλέσει ακόμα περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα, αντί να τα λύσει, και να δώσει τη χαριστική βολή στο πρόβλημα της ρευστότητας στο ελληνικό επιχειρείν, είναι το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο θα αποφασίζει την καταβολή των επιστροφών με βάση την πορεία των εσόδων.
Δηλαδή, η συγκεκριμένη διαδικασία θα αποτελεί συνάρτηση, ένα ποσοστό, της πορείας των εισπράξεων του κράτους. Αν τα έσοδα πηγαίνουν καλά, κυρίως από Φ.Π.Α., τότε θα καταβάλλονται και οι επιστροφές φόρου. Αν δεν φτάνουν σε ένα συγκεκριμένο όριο, που θα τεθεί, τότε οι επιχειρήσεις θα παίρνουν μέρος των χρημάτων, που δικαιούνται, ή και καθόλου.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι -για ακόμη μια φορά- μια απόλυτα συνεπής φορολογικά επιχείρηση κινδυνεύει να πληρώνει τη νύφη και να μην παίρνει πίσω τα χρήματά της, επειδή μια άλλη δεν αποδίδει το ΦΠΑ και είναι κατ΄ επάγγελμα φοροφυγάς !
Όλες οι αλλαγές, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και ο αυτόματος συμψηφισμός οφειλών των επιχειρήσεων με επιστροφές φόρου, θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο.