Ο Μάρτιν Μπλέσινγκ, επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, της Commerzbank, χαρακτήρισε σήμερα «λανθασμένα» τα επιχειρήματα που πρόβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία εξαιρέθηκε από την επιχείρηση ανταλλαγής του ελληνικού χρέους που αντιστοιχεί σε μερική παραγραφή του.
Ο Μπλέσινγκ, γνωστός ότι μιλάει απερίφραστα, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου του πως «δεν καταλαβαίνει» γιατί οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να υποστούν απώλειες στις επενδύσεις τους «και αυτοί (η ΕΚΤ) όχι».
Τα νομικά επιχειρήματα που επικαλέσθηκε η ΕΚΤ είναι «λανθασμένα», συνέχισε, «απλώς δεν ήθελαν να συμμετάσχουν, και μπορώ να τους καταλάβω».
Βάσει της συμφωνίας που συνήψε με τους εταίρους της και τους πιστωτές της, η Ελλάδα προτείνει στους ιδιώτες κατόχους τίτλων του χρέους της να τους ανταλλάξουν με άλλους μικρότερης αξίας, μια επιχείρηση που θα της επιτρέψει να μειώσει το χρέος της κατά περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά ταμεία που έχουν επενδύσει στα ομόλογα που εκδίδονταν από την Αθήνα αντιμετωπίζουν ζημιά σχεδόν 70%. Η Commerzbank υποτίμησε εξάλλου τους ελληνικούς τίτλους της στο 26% της αξίας τους στους λογαριασμούς της, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα.
Η ΕΚΤ κατέχει επίσης ελληνικό χρέος, όμως εξαιρέθηκε απ’ αυτή την επιχείρηση ανταλλάσσοντας ήδη από την περασμένη εβδομάδα τους τίτλους της με άλλους που δεν περιλαμβάνονται στο «PSI», όπως αποκαλείται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Η ΕΚΤ προέβαλε ένα νομικό επιχείρημα: αν υφίστατο ζημιές, αυτό θα ισοδυναμούσε με άμεση χρηματοδότηση εκ μέρους της του ελληνικού κράτους, κάτι που απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
«Η ανταλλαγή (που έγινε από τους ιδιώτες πιστωτές) είναι απλώς μια πώληση με ζημιά», ανταπάντησε ο Μπλέσινγκ, «και από πότε μια κεντρική τράπεζα δεν μπορεί πια να κάνει μια πώληση με ζημιά; Αυτό θα την απέκλειε από κάθε συναλλαγή σε ξένα νομίσματα».