Στο 10% της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων που έχει επενδυθεί σήμερα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου εκτιμάται πως θα ανέλθει σε πρώτη φάση η περιουσία του Ταμείου Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος.

Σημειώνεται πως προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δυσμενείς συνέπειες που θα έχει το PSI στα ασφαλιστικά ταμεία το νέο μνημόνιο παρέχει εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για την έκδοση κανονιστικής απόφασης με την οποία συστήνεται ανώνυμη εταιρεία αποκλειστικού σκοπού με την επωνυμία Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που μεταβιβάζονται στο Ταμείο αποτελεί τον αποκλειστικό σκοπό του Ταμείου, προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Ωστόσο, αντί για τα 14 δισ. ευρώ των ομολόγων που έχουν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία στην κατοχή τους (είτε επειδή επένδυσαν σε αυτά, είτε επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος επένδυσε τα αποθεματικά τους) τα ταμεία θα βρεθούν να έχουν μέσω του Ταμείου Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος περιουσία 1,4 δισ. ευρώ. Όμως αυτά τα χρήματα ή τα ακίνητα δεν θα ανήκουν ξεχωριστά σε κάθε ασφαλιστικό φορέα, αλλά στο Ταμείο Στήριξης.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου προβλέπεται να μεταβιβάζονται και να περιέρχονται στο Ταμείο χωρίς αντάλλαγμα με κοινή υπουργική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση αυτό αναμένεται να γίνει μετά τον Ιούνιο οπότε θα ολοκληρωθεί η νέα μίνι ασφαλιστική μεταρρύθμιση.