Τα σχέδια λιτότητας που τίθενται παντού σε εφαρμογή για να διευθετηθεί η κρίση του χρέους στην Ευρώπη προκαλούν αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και δημιουργούν κίνδυνο έκρηξης για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, όπως υπενθύμισαν οι θλιβερές σκηνές που εκτυλίχθηκαν χθες Κυριακή στην Ελλάδα.
Στις 29 Φεβρουαρίου, την παραμονή της προσεχούς συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, η οποία θα επικυρώσει την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES) κάλεσε σε μια «ημέρα ευρωπαϊκής δράσης» με σύνθημα «Φτάνει πια».
Η θεραπεία που επιβάλλεται στους Έλληνες μισθωτούς είναι «απαράδεκτη», εκτιμά η Μπερναντέτ Σεγκόλ, η γενική γραμματέας της CES, που αντιπροσωπεύει 84 συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη συνδικαλίστρια, «τα διαδοχικά σχέδια λιτότητας βύθισαν τη χώρα στην κρίση».
«Τα νέα μέτρα που εξετάζονται απλώς δεν είναι βιώσιμα: μείωση του κατώτερου μισθού, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, γρήγορες απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Ποδοπατούν το δικαίωμα στην εργασία, συνθλίβουν άνδρες και γυναίκες», τονίζει.
«Τα μέτρα λιτότητας δεν είναι η απάντηση στην κρίση, αντιθέτως, προκαλούν τεράστιες κοινωνικές ζημιές», υπογραμμίζουν από την πλευρά τους πέντε γαλλικές συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, σε κοινή δήλωσή τους ενόψει της 29ης Φεβρουαρίου.
Κατά τη σύνοδο κορυφής τους, 1 και 2 Μαρτίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να υπογράψουν μια νέα συνθήκη δημοσιονομικής πειθαρχίας που υιοθετήθηκε κατ’ αρχήν στα τέλη Ιανουαρίου και επιβάλλει παντού την επιστροφή στα ισοσκελισμένα δημόσια οικονομικά. Η Γερμανία έθεσε την υπογραφή της εν λόγω συνθήκης ως όρο για να συνεχίσει τη χρηματοπιστωτική αλληλεγγύη της προς τις εύθραυστες χώρες.
Για τον συνδικαλιστικό κόσμο, είναι ακόμη δυσκολότερο να καταπιεί το χάπι, καθώς η Πορτογαλία δυσκολεύεται με τη σειρά της να βγει από την κρίση παρά τις δραστικές περικοπές στους δημόσιους προϋπολογισμούς, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον το σχέδιο λιτότητας που ψηφίσθηκε χθες θα βγάλει την Αθήνα από την κρίση.
«Θα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί αυτό που απαιτεί η τρόικα δεδομένης της ελεύθερης πτώσης της οικονομίας και της οικονομικής ρωγμής που έχει δημιουργηθεί», εκτιμά ο διευθυντής της λέσχης σκέψης Re-Define Σόνι Καπούρ.
«Η Ελλάδα έχει γίνει ένα πολύ εύφλεκτο μίγμα εξαιτίας της οικονομικής κατάρρευσης, της διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού της, της κοινωνικής δυσαρέσκειας και των βασάνων του λαού της», δήλωσε ο Καπούρ.
Σύμφωνα με τον ειδικό αυτό, η ελληνική κατάσταση «δείχνει τι μπορεί να περιμένει κανείς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν η ΕΕ δεν αλλάξει πορεία».
Όμως δεν υπάρχει θέμα αλλαγής πορείας, παρά τις πιεστικές εκκλήσεις πολλών οικονομολόγων όπως ο Αμερικανός νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος δεν παύει να δηλώνει πως «η λιτότητα σε καιρό ύφεσης είναι μια πολύ κακή ιδέα».
«Θαυμάζω τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για την ηγετική ικανότητά της. Όμως δυστυχώς οδηγεί την Ευρώπη προς την κακή κατεύθυνση», δήλωσε χθες Κυριακή ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος προς το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ».
Ο Σόρος προτείνει «να τονωθεί η συγκυρία στα ευρωπαϊκά κράτη που αντιμετωπίζουν κρίση με ενέσεις μετρητών μάλλον, παρά με τον εξαναγκασμό των κυβερνήσεων να κάνουν οικονομίες. Διαφορετικά επαναλαμβάνουμε τα λάθη που βύθισαν την Αμερική του 1929 στη μεγάλη ύφεση. Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνει η Άγγελα Μέρκελ», τόνισε.
«Κατανοώ ότι τα μέτρα (που ζητούνται από τους Έλληνες) είναι αληθινά σκληρά. Όμως την ίδια στιγμή η εναλλακτική επιλογή είναι απαίσια», με μια έξοδο από το ευρώ που θα κατέστρεφε τα νοικοκυριά, απαντά ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκανε δηλώσεις ζητώντας να μην κατονομαστεί.