Παρά την παγκόσμια οικονομική αναταραχή, οι άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν αλματωδώς πέρυσι σε σύγκριση με το 2010 κατά 17%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για την ανάπτυξη (UNCTAD) από τη Γενεύη.
Η UNCTAD επισημαίνει ότι η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων επιτεύχθηκε κυρίως μέσω διακρατικών συγχωνεύσεων και εξαγορών επιχειρηματικών μονάδων (507 δισ. δολάρια ΗΠΑ). Υπάρχουν πάντως και επενδυτές που ξεκίνησαν κατά κυριολεξία από το μηδέν την επένδυσή τους εκτός συνόρων (780 δισ. δολάρια).
Προκύπτει μια μεγιστοποιημένη βιομηχανική ικανότητα σε πολλά περισσότερα σημεία στον πλανήτη, επισήμανε επίσης η UNCTAD. Τόνισε ότι στη σκιά της χρηματιστηριακής αναταραχής, πέρυσι, «η άγρα επενδύσεων αποτελεί μια σπάνια θετική ένδειξη».
Η αξία όλων των περυσινών άμεσων ξένων επενδύσεων ανέρχεται στο 1,509 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ, και είναι αυξημένη 28% σε σύγκριση με το 2009, αλλά πάντως μειωμένη 23% συγκριτικά με το αποκορύφωμα τους, το 2007.
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες ήταν προορισμός πέρυσι ενός ποσού-ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, αρκετές από τις οποίες ξεκίνησαν από μηδενική βάση.
Η Κίνα είχε επενδύσεις από το εξωτερικό που έφθασαν τα 124 δισ. δολάρια, ποσό που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για δεύτερο χρόνο στη σειρά.
Και στην Ινδία όμως οι ξένες επενδύσεις πέρυσι εκτινάχθηκαν 38% συγκριτικά με το 2010, περίπου στα 35 δισ. αμερικανικά δολάρια.
Αύξηση 35% παρουσίασαν οι ξένες επενδύσεις στη Λατινική Αμερική, φθάνοντας τα 216,5 δισ. δολάρια.
Παρατηρείται μείωση από έτος σε έτος 31% των συγχωνεύσεων-εξαγορών, όμως την ίδια ώρα καταγράφηκε πλειάδα από μηδενική βάση ξένων επενδύσεων σε Βραζιλία, Αργεντινή και Χιλή.
Υπήρξε πέρυσι σταθερή ροή επενδύσεων και στις ανεπτυγμένες οικονομίες, για πρώτη φορά έπειτα από μια 3ετία σε τόσο φανερή άνοδο (+18% μεσοσταθμική για όλον τον πλανήτη, 23% ειδικά για την ΕΕ, σχεδόν 8% για τις ΗΠΑ). Οι επενδύσεις αυτές έφθασαν τα 753 δισ. δολάρια.
Στην Ευρώπη, πολλές συγχωνεύσεις και εξαγορές συνέβησαν με το ευρώ και άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα σε πτώση, επισήμανε η UNCTAD. Πρωταγωνίστησαν εταιρείες εξόρυξης, αλλά και οι φαρμακευτικές.