Πρόκειται για μία συζήτηση που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες ανάμεσα στη γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και το γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ και πλέον βρίσκει σύμφωνο και το βρετανό Πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.
Ήδη σε εσωτερικό επίπεδο, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Γαλλία θα εισπράξει έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ από το φόρο στις τράπεζες το 2011, ενώ ο βρετανός Πρωθυπουργός περιέλαβε το συγκεκριμένο φόρο στα μέτρα που προτίθεται να λάβει ώστε να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας.
Η γερμανική κυβέρνηση επίσης επεξεργάζεται το νομικό πλαίσιο για να στηρίξει μία παρόμοια απόφαση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Ο φόρος στις τράπεζες – που στοχεύει στο να καταστήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πιο υπεύθυνα σε περιόδους κρίσης, έτσι ώστε να μην εκτίθενται σε προϊόντα που θα έχουν αρνητικές συνέπειες στους ισολογισμούς τους – είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί στο πλαίσιο των συναντήσεων το τελευταίο διάστημα των ηγετών των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη.
Όμως, παρότι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί υποστηρίζουν την επιβολή φόρου στις τράπεζες, το ζήτημα βρίσκει κάθετα αντίθετους τους ηγέτες χωρών, όπως ο Καναδάς και η Βραζιλία, των οποίων οι τράπεζες δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα κατά την κρίση.
Από την άλλη, δεν είναι ανάγκη να υπάρξει ομοφωνία για να επιβληθεί ο φόρος, όμως όπως τόνισε και ο υπουργός οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών «είναι καιρός να πληρώσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το κόστος της στήριξης από το κράτος, ώστε να μπορέσουν να διοχετευτούν πόροι και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών».
Πρόσθεσε δε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «προσπαθεί να επιβάλει την εξής αρχή: οι κυβερνήσεις εκτίθενται σε οικονομικό κίνδυνο για να σβήσουν τις φωτιές, όμως οι φορολογούμενοι δεν αντέχουν να σηκώσουν ακόμα ένα βάρος».
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα εισπράξει έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ από το φόρο στις τράπεζες το 2011, η Βρετανία ότι θα εισπράξει ακόμη περισσότερα, 2 δισ. στερλίνες (περί τα 2,4 δισ. ευρώ), ενώ και η Γερμανία αναμένει έσοδα 1 δισ. ευρώ.
Βέβαια, σε όλα αυτά πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τις αντιδράσεις των πανίσχυρων τραπεζών. Ήδη η βρετανική Ένωση Τραπεζών ζήτησε «να μην υπερβάλουν οι κυβερνήσεις σε βαθμό που να φορολογούν τις τράπεζες δύο φορές για το ίδιο πράγμα».