«H Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, αξιοποιώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη με μία συναλλαγή που σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση εξόδου της από το πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με ένα νέο 5ετές ομόλογο, από τα οποία περίπου τα μισά προήλθαν από επενδυτές που είχαν αγοράσει ομόλογά της που έληγαν το 2019 και οι οποίοι συμφώνησαν να τα ανταλλάξουν με τμήμα της νέας έκδοσης, προσθέτει η εφημερίδα. Οι επενδυτές αυτοί πληρώθηκαν τα ομόλογά τους στο 102,6% της ονομαστικής τιμής τους, που αντιστοιχεί σε ένα πριμ 40 εκατ. ευρώ.
Η απόδοση της έκδοσης καθορίσθηκε στο 4,625%, χαμηλότερα από την αρχική κατεύθυνση για απόδοση 4,8% που είχε δοθεί από τους τραπεζίτες. «Οι συμμετέχοντες στη νέα συναλλαγή εξήραν την απόδοση ως ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Η απόδοση των υφιστάμενων πενταετών ελληνικών ομολόγων έκανε ράλι και η απόδοσή του υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του 3,1% αυτή την εβδομάδα, με ορισμένους επενδυτές να προσδοκούν ότι οι αποδόσεις μπορεί να μειωθούν περαιτέρω, εάν η ΕΚΤ συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σημειώνει το δημοσίευμα. Μία επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι «στο συμφέρον όλων», επειδή θα βοηθήσει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας, περιορίζοντας τον κίνδυνο μίας περαιτέρω κρίσης της Ευρωζώνης όταν λήξει το πακέτο στα μέσα του 2018, δήλωσε ο Nicholas Wall, της Old Mutual Global Investors.