Σε καθεστώς αρνητικής αξιολόγησης μπαίνουν 15 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, Standard & Poor’s.

Πάντως, όσον αφορά την Γερμανία ο S&P χαρακτηρίζει τις προοπτικές της οικονομίας της, αρνητικές από σταθερή σε αρνητική, διατηρεί όμως την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση σε ΑΑΑ. Το ίδιο ισχύει για τη Γαλλία, που επίσης διατηρεί την πιστοληπτική της αξιολόγηση σε ΑΑΑ.

Όσον αφορά την Ιταλία, ο οίκος αξιολόγησης τοποθετεί την οικονομία της γειτονικής χώρας σε καθεστώς επιτήρησης (negative watch) και διατηρεί την πιστοληπτική της ικανότητα.Σε καθεστώς επιτήρησης και η Ισπανία, ενώ διατηρείται η πιστοληπτική της ικανότητα σε ΑΑ-.

Για την Ιρλανδία, ο S&P από “σταθερή” αξιολόγηση την τοποθετεί σε επιτήρηση, ενώ για τη Κύπρο διατηρεί για την πιστοληπτική της ικανότητα το BBB και επαναλαμβάνει την τοποθέτησή της, σε καθεστώς επιτήρησης.

Ο οίκος αξιολόγησης προχωρεί σε αυτή τη προειδοποίηση για τις 15 χώρες της Ευρωζώνης καθώς όπως αναφέρει, υπάρχουν ασφυκτικές συνθήκες σε όλη τη ζώνη του ευρώ. Επίσης, οι αναλυτές της έκθεσης αναφέρουν ότι οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 8-9 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι ο S&P μπορεί να υποβαθμίσει κατά μια βαθμίδα τις Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο και κατά δύο βαθμίδες τις υπόλοιπες, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας.

Σχετικά με την Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι παραμένει αρνητική η προοπτική της οικονομίας της, λόγω των εκτιμήσεων για πιθανή πτώχευση.