Εφικτή είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το Εurogroup της 7ης Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια, ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Προσθέτουν, δε, ότι στις τετραήμερες διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, στη βελγική πρωτεύουσα, σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος, στην ουσία έκλεισε το ζήτημα των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Ανοικτά απομένουν δύο ζητήματα, οι αλλαγές στα εργασιακά και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σημαντικό είναι πως πλέον οι δύο πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά αυτό που πρέπει να γίνει για να κλείσει η αξιολόγηση, που σημαίνει ότι οι επικεφαλής των θεσμών όταν επιστρέψουν στην Αθήνα θα χρειαστούν πολύ λίγο χρόνο για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.
Σε σχέση με τις αλλαγές στα εργασιακά, οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που πιέζουν την κυβέρνηση, γιατί όπως έχει αποφανθεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αντιβαίνει στους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού και γι’ αυτόν τον λόγο ζητούν την πώληση εργοστασίων της εταιρείας.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έβαλε το ορόσημο της 7ης Απριλίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προφανώς γιατί ανησυχεί για τις επιπτώσεις της καθυστέρησης στην πραγματική οικονομία, αλλά και γιατί εάν κλείσει η αξιολόγηση στην εν λόγω συνεδρίαση του Εurogroup, θα ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη, τον Μάιο, συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το χρέος, ώστε να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.