Την εκτίμησή του ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα έχει τελειώσει σε περίπου ένα χρόνο από τώρα εξέφρασε ο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ, καθώς όπως τόνισε οι πολιτικοί τώρα έχουν αρχίσει να κατανοούν την ανάγκη για επώδυνες λύσεις.
Μιλώντας σε συνέδριο, στην Λουκέρνη, της Ελβετίας επεσήμανε ότι «υποθέτω ότι σε ένα με δύο χρόνια το πολύ, η κρίση θα είναι υπό έλεγχο, εάν δεν έχει ήδη ξεπερασθεί. Θα έχει ξεπερασθεί με την έννοια ότι συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες, δεν θα είναι πλέον απαραίτητες».
Αναφορικά με τα σχέδια διάσωσης, ο Σταρκ υπογράμμισε πως «δεν γνωρίζω εάν αυτή η πολιτική ολοένα και μεγαλύτερων σχεδίων διάσωσης είναι η λύση. Επειδή στο τέλος επιβαρύνουν τις χώρες, οι οποίες τώρα είναι στέρεες».
Αιχμές για την έλλειψη συναίνεσης στην αρχή της κρίσης στην Ελλάδα
Ο Σταρκ, που πρόκειται να παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, αντιπαρέβαλε την πολιτική υποστήριξη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ιρλανδία με την τρέχουσα πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Στην Ιρλανδία υπήρχε συναίνεση μεταξύ των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων, απαραίτητη για να περάσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η Ιρλανδία, όπως βλέπουμε, είναι πια στον σωστό δρόμο, δήλωσε ο Σταρκ.
Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, γεγονός που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, ιδιαίτερα λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ. Η κριτική του Σταρκ, οφείλεται στην κοινή πεποίθηση πολλών στην ΕΚΤ, ότι το βάρος θα πρέπει να το αναλαμβάνουν οι χώρες, που αντιμετωπίζουν κρίση με εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Την ίδια ώρα, ανησυχούν κάποια στελέχη της ΕΚΤ πως η παρέμβαση στην αγορά ομολόγων της κεντρικής τράπεζας της ΕΕ θα μπορούσε, όπως λένε, να μειώσει τα κίνητρα, για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.