Αισιόδοξες είναι οι χώρες της ευρωζώνης ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα έχουν υιοθετήσει τους δημοσιονομικούς «χρυσούς κανόνες» για να συμπεριλάβουν στις νομοθεσίες τους τον στόχο εξισορρόπησης του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται για την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας της νομισματικής ένωσης είναι «η υιοθέτηση από κάθε κράτος-μέλος κανόνων για το ισοζύγιο του προϋπολογισμού, ενσωματώνοντας μέχρι το τέλος του 2012 το σύμφωνο σταθερότητας και σνάπτυξης στη νομοθεσία τους, κατά προτίμηση σε συνταγματικό επίπεδο ή κάτι ανάλογο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν ζητήσει ήδη από τον Αύγουστο όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ να θεσπίσουν κανόνες που θα επιβάλλουν να ορίζονται τα όρια των χρεών και των ελλειμμάτων στο Σύνταγμά τους. Το νομοσχέδιο αυτό ισχύει ήδη στη Γερμανία από το 2009.

Οι χρυσοί αυτοί κανόνες είναι από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν τα κράτη της ευρωζώνης για να αποδείξουν στις αγορές την αποφασίστηκότητά τους να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα και να μειώσουν ο χρέος.

Η Ισπανία έχει υιοθετήσει αυτόν τον χρυσό κανόνα από τον Σεπτέμβριο, αλλά η Γαλλία δεν το έχει κάνει εξαιτίας της αντίρρησης της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για «πολιτική παγίδα» λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Στην Ιταλία το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε τον Σεπτέμβριο ένα νομοσχέδιο που αφορά τον συγκεκριμένο χρυσό κανόνα, αλλά θα πρέπει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο.

Εκτός ευρωζώνης, η Ελβετία έχει υιοθετήσει ένα τέτοιο κανόνα, ενώ η Βρετανία ακολουθούσε τις βασικές αρχές του από το 1997 ως το 2007.