Μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις και το σαφή εκβιασμό από τη Μέρκελ στις τράπεζες να δεχτούν «κούρεμα» άνω του 40% – περισσότερο δηλαδή απ’ όσο αντέχουν οι ισολογισμοί τους – έκλεισε σε πρώτη φάση η «πολιτική συμφωνία» για τη διάσωση της Ελλάδας και άρα του ευρώ, αλλά απομένει να διευκρινιστούν αρκετές λεπτομέρειες έως το τέλος της χρονιάς.

Σε αυτό το κλίμα κινείται ο διεθνής Τύπος και αξίζει να σημειωθούν οι αντιδράσεις κάποιων μεγάλων ΜΜΕ:

«Η Ευρώπη απέφυγε την καταστροφή σε μία συμφωνία», την οποία η γαλλική Le Monde χαρακτηρίζει «μετριοπαθή».

«Ίσως να συνεχιστεί η αβεβαιότητα των αγορών» αναφέρει σε πιο επιφυλακτικούς τόνους ο Independent.

Πιο αισιόδοξος ο Guardian μιλά για «νίκη των Ευρωπαίων».

Ως μια «σημαντική συμφωνία» για να σωθεί το ευρώ και για να προστατευθεί η Eυρωζώνη χαρακτηρίζουν την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα τα αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία με ανταποκρίσεις και αναλύσεις, επισημαίνουν και τις συνεχείς παροτρύνσεις της κυβέρνησης Ομπάμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για να δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά, τονίζοντας ότι η παράταση της αβεβαιότητας θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης και στις ΗΠΑ.

Παπανδρέου: Μια καινούργια ημέρα ξημερώνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη

«Μια καινούργια ημέρα ξημερώνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός στις πρώτες του δηλώσεις αμέσως μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε τους Έλληνες πολίτες καθώς «χωρίς τις θυσίες τους η ελληνική κυβέρνηση δε θα είχε τα απαραίτητα όπλα για να προσέλθει στη διαπραγμάτευση».

«Έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι όροι της συμφωνίας

Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50%.

Το νέο δάνειο που θα καταβληθεί στην Ελλάδα θα είναι ύψους 130 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 30 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν εγγύηση για τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως μάλιστα αναφέρεται στο ανακοινωθέν των ηγετών της Ευρωζώνης, μέχρι το τέλος του 2011 θα οριστικοποιηθεί ένα νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ – ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική χρήση των σημαντικών επίσημων δανείων για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η διακυβέρνηση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα.

Παράλληλα, οι χώρες της Ευρωζώνης θα παράσχουν υποστήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.

Συνολικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν 106 δισ. ευρώ.

Στο κείμενο επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος «Ηλιος» και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Θα παρασχεθεί τέλος πιστοληπτική ενίσχυση προκειμένου να υποστηριχθεί η ποιότητα των εγγυήσεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος, μέσω των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει το κείμενο.

Σε ό,τι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία, θα βοηθηθούν από το ελληνικό κράτος…

Όπως ξεκάθαρα είπε ο πρωθυπουργός «κάποιες τράπεζες θα χρειαστεί να κρατικοποιηθούν», αλλά επισήμανε ότι θα εξυγιανθούν και στη συνέχεια οι μετοχές τους θα επιστραφούν στους μετόχους.

Επίσης αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο 1 τρισ. ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεδριάζει άμεσα για την απελευθέρωση των κονδυλίων της έκτης δόσης για την Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κατάφερε εκτός από τα όρια των τραπεζών να περάσει και την «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής κυβέρνησης και να βάλει μέσα στο τελικό κείμενο την απαίτησή της για εποπτεία της Ελλάδας.

Σε δηλώσεις της μετά τη Σύνοδο Κορυφής, έκανε λόγο για ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας, καθώς όπως είπε «το πρόγραμμα της Ελλάδας θα στηριχθεί στα στοιχεία της τρόικας. Θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία, θα υπάρξει ένα μνημόνιο κατανόησης (ΜOU), η Ελλάδα θα παρακολουθείται, και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες η τρόικα».

Στόχος όπως είπε είναι το ελληνικό χρέος το 2020 να είναι στο 120% προκειμένου να μπει η Ελλάδα στις αγορές.

Τι είπαν οι Ευρωπαίοι

Εν τω μεταξύ, σύσσωμη η ευρωπαϊκή ηγεσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία, με το Νικολά Σαρκοζί να δηλώνει ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 50% εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η Ευρωζώνη στάθηκε στο «ύψος των προσδοκιών» και «έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ» συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στους δημοσιογράφους, στο τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε ικανοποίηση την Πέμπτη για τις «εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις» που έλαβαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης κατά τη Σύνοδο Κορυφής υιοθετώντας ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

ΝΔ: «Αν η συνταγή είναι ίδια, δεν θα ψηφίσουμε»

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε σχετικά με τη συμφωνία που επετεύχθη στην Ευρωζώνη για απομείωση κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, ότι το «κούρεμα» έγινε αναπόφευκτο εξαιτίας της αποτυχίας της ασκούμενης πολιτικής.

Ερωτηθείς αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση είπε ότι «αν η συνταγή είναι ίδια δεν θα την ψηφίσουμε».
Υπογράμμισε ακόμη ότι θα υποστούμε όλες αυτές τις θυσίες προκειμένου να φτάσουμε το 2020 εκεί που ήταν το χρέος το 2009.