«Βήμα προόδου» για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ, την απόφαση για απελευθέρωση της νέας δόσης του δανείου και για απομείωση του χρέους της. Αντίθετα, ο ηγέτης της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε ότι «το κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους δεν συνιστά βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, αν δεν συμφωνήσουν οι τράπεζες».
Από την πλευρά της, η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς επέρριψε ευθύνες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που, ενώ γνώριζε ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να είναι στο 60%, αποφάσισε τον περιορισμό του στο 50%. «Δεν μας εξηγήσατε γιατί παραμείνατε σ’ αυτό το ποσοστό», είπε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, απευθυνόμενη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διότι δεν προέβη σε απολογισμό της αποτυχίας των μέτρων που αποφασίσθηκαν πριν ένα χρόνο για την Ελλάδα και -όπως είπε- την έριξαν βαθύτερα στην κρίση.
Την έντονη ανησυχία του, για την περαιτέρω βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών και την ασφάλεια των καταθέσεων των ελλήνων αποταμιευτών, εξέφρασε ο επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Λόθαρ Μπίνσκι. Με το νέο πακέτο διάσωσης, η ελληνική κρίση χρέους πέρασε σε μία νέα φάση κι είναι θετικό ότι η χώρα απαλλάσσεται από ένα μέρος του χρέους της, είπε ο κ. Μπίνσκι, τονίζοντας όμως ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται μέτρα στήριξης για να μην καταστραφούν και για να μην χάσουν οι Έλληνες πολίτες τις καταθέσεις τους. «Το καλύτερο για μένα θα ήταν μία εθνικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω μιας αποτελεσματικής συνδιοίκησης ή και συνδιαχείρισης ακόμη, με την συμμετοχή των εργαζομένων» σημείωσε ο κ. Μπίνσκι.