Σοβαρή εμπλοκή με την επιστολή συμμόρφωσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις παροχές του Αλέξη Τσίπρας προς τους συνταξιούχους σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες.
Όλα δείχνουν ότι η υπογραφή Τσακαλώτου δεν αρκεί για να λυθεί η… παρεξήγηση. Οι Γερμανοί από χθες προειδοποίησαν στο Euroworking Group ότι δεν θέλουν την επιστολή Τσακαλώτου ότι δεν θα ξαναγίνει κάτι ανάλογο όπως έγινε με την «13η σύνταξη».
Αυτό που έκαναν χθες στο EWG οι Γερμανοί ήταν να επιμείνουν ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης και το θέμα του χρέους θα προχωρήσει όταν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση…
«Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται», έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί η ελληνική επιστολή δέσμευσης που αποφάσισε το χθεσινό EWG.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως η επιστολή Τσακαλώτου δεν έχει αποσταλεί καθώς είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η Γερμανία.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο ισχυρό κύμα πιέσεων και κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν, αν δεν βρεθεί λύση μέσω της σύγκλισης του EWG, να προχωρήσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup εντός της ημέρας.
Βέβαια ακόμη και αν γίνει ένα Eurogroup δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.
Τα περιθώρια πλέον είναι μικρά, με βάση τουλάχιστον τα όσα αποφασίστηκαν χθες. Η προσπάθεια απεμπλοκής περιλαμβάνει τη γραπτή δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι το μέρισμα των 617 εκατομμυρίων ευρώ προς τους συνταξιούχους θα δοθεί μόνο μία φορά, δεν θα είναι δηλαδή επαναλαμβανόμενο μέτρο. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί, στη δήλωση αυτή να μην αναφέρεται μόνο η δέσμευση για τον έκτακτο χαρακτήρα του μέτρου, αλλά και η βούληση της ελληνικής πλευράς να λάβει ισοδύναμα μέτρα από τις συντάξεις σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Στο Euroworking Group εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τα επιδόματα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κλήθηκε να δεσμευτεί με γραπτή επιστολή ότι η παροχή αυτή είναι για μία και μόνο φορά, αλλά και ότι αν υπάρξει θέμα υπεραπόδοσης εσόδων θα υπάρξει πρώτα συζήτηση με τους θεσμούς για να γίνουν παροχές.
Kατά πληροφορίες ο εκπρόσωπος της Γερμανίας, Τόμας Στέφεν, ζήτησε να ολοκληρωθεί πρώτα η δεύτερη αξιολόγηση και μετά να δοθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το Βερολίνο δεν βρέθηκε μόνο του με αυτήν τη θέση, καθώς την υποστήριξαν και η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβακία, ενώ την απέρριψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, τονίζοντας ότι τα δύο θέματα, δεύτερη αξιολόγηση και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους.
Ταυτόχρονα η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Φινλανδία, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τις παροχές της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι στις χώρες τους οι συντάξεις είναι χαμηλότερες.