Ενδιαφέρον έχει η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, που δημοσιεύει στο σχετικό blog για τη Σύνοδο Κορυφής, η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι Ευρωπαίοι «χαιρετίζουν τη συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, η οποία επετεύχθη κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), της 22ης Οκτωβρίου».

Αναλυτικά το προσχέδιο συμπερασμάτων για την ανακεφαλαιοποίηση αναφέρει ότι: «Στη σημερινή συνάντηση και σχετικά με την παράγραφο 7 των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου για τις σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε και της Ευρωζώνης, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο Χέρμαν Βαν Ρομπέι για το επίπεδο των προετοιμασιών της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Χαιρετίζουν τη συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, η οποία επετεύχθη κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), της 22ης Οκτωβρίου.

Σε αυτή τη βάση, συμφώνησαν με το κείμενο του παραρτήματος, που ακολουθεί της δήλωσης. Τα μέτρα, που υποδεικνύονται σε αυτό το κείμενο, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου, που συμφωνήθηκε σήμερα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα, που θα ακολουθήσουν».

Όπως σημειώνεται από αναλυτές στο blog της WSJ, πρόκειται για το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών. Το κείμενο αναφέρεται απλώς στην ανακεφαλαιοποίηση, ως μέρος του πακέτου για το οποίο θα δεσμευθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς η συμμετοχή του ελληνικού ιδιωτικού τομέα αλλά και η μόχλευση του EFSF θα συζητηθούν σε ξεχωριστή συνάντηση των 17 ηγετών της Ευρωζώνης, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Πηγή: 24h.gr