Μία παρτίδα σκληρού πόκερ είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες για το ελληνικό «κούρεμα», μετά και την ακύρωση του Ecofin της Τετάρτης.

Σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοικτό τώρα το ενδεχόμενο από τη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, να μην ανακοινωθεί συγκεκριμένο ποσοστό «κουρέματος» της αξίας των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες παραμένουν σε εξέλιξη.

Καθόλου δεδομένη δεν θεωρείται επίσης ούτε η λήψη οριστικής απόφασης για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή τη μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF.

Σε πηγή διαφωνιών φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί και η πορεία του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κυρίως για τη στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες προσανατολίζονται σε κούρεμα 60% στα ελληνικά ομόλογα, με διαφορετικά σενάρια για τα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και στο δάνειο του πακέτου στήριξης.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως δεν είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος του κουρέματος για τους κατόχους ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται μεταξύ 50%-60%» ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες.

Όπως τονίζει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές «είναι πολύ δύσκολες, και το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της συνόδου».