Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν κατάφερε να συμφωνήσει σχετικά με το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του χθεσινού έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συγκάλεσε ο ιταλός πρωθυπουργός υπό την πίεση των ευρωπαίων εταίρων του για την επείγουσα εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ, μετά την ολοκλήρωσητης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και επρόκειτο να παραταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μία προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, η οποία να ικανοποιεί τους ευρωπαίους εταίρους της Ιταλίας.

«Οι εταίροι της Ιταλίας έχουν ανάγκη από σαφήνεια. Είναι σημαντικό να πεισθούν», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Οικονομικές Υποθέσεις Αμαντέου Αλταφάζ.

Ο Καβαλιέρε έλαβε το σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες αυστηρές προειδοποιήσεις κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, κυρίως από το γαλλο-γερμανικό δίδυμο, για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης και για τη μείωση του κολοσσιαίου χρέους της Ιταλίας.

Υπό πίεση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε στις Βρυξέλλες μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης για να συναντήσει χθες στη Ρώμη την κατηγορηματική άρνηση του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό της Λέγκας του Βορρά.

Πέραν της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης, το οποίο έχει ήδη αναθεωρηθεί τα τελευταία χρόνια, η Ε.Ε. ζητεί μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, για να τονωθεί η απασχόληση των νέων, καθώς και μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις επιχειρήσεις.