Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τα ξεκάθαρα αιτήματα που προβλήθηκαν από τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, κατά την χθεσινή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν μέχρι αυτή την στιγμή, ο Καβαλιέρε ετοιμάζεται να προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο την αύξηση της συντάξιμης ηλικίας στα εξήντα επτά. Παράλληλα όπως έχει ανακοινώσει στους στενότερους συνεργάτες του πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση πώληση της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να συγκεντρώσει τους αναγκαίους πόρους για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν, επίσης, ότι πρόκειται να ενισχυθεί και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων στις οποίες το δημόσιο διατηρεί σοβαρό ποσοστό μετοχών, όπως και το σχέδιο απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.

Οι προθέσεις, όμως, του ιταλού πρωθυπουργού, προσκρούουν στην άκαμπτη στάση του ηγέτη της Λέγκα, και κυβερνητικού εταίρου του Μπερλουσκόνι, του Ουμπέρτο Μπόσσι. Η Λέγκα, έκανε ήδη γνωστό ότι δεν εννοεί να συναινέσει στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας και ο Μπερλουσκόνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «θα κάνει ότι μπορεί για να προσπαθήσει να πείσει τον Μπόσσι».

Ο ιταλός πρωθυπουργός σε συνάντησή του σήμερα το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, συζήτησε τις επείγουσες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που πρόκειται να παρουσιάσει το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο και πριν από λίγο μετέβη στο μέγαρο Κυρηνάλιο, για αναλυτική συνομιλία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ενδεικτικό του όλου κλίματος, είναι το σχόλιο του καναλιού Rai Tre, που ανήκει στην δημόσια, ιταλική τηλεόραση, σύμφωνα με το οποίο «στις Βρυξέλλες, έγινε ουσιαστικός παραλληλισμός της κατάστασης της Ελλάδας με εκείνη της Ιταλίας, κάτι που αρχίζει να προκαλεί, εύλογα, πολλές ανησυχίες».