Μέχρι και 20 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσουν οι απώλειες στο τραπεζικό σύστημα εάν προχωρήσει το σενάριο για «κούρεμα» του χρέους κατά 50% ενώ με αυτό το σενάριο τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν πάνω από 13 δισ. δηλαδή τη μισή τους περιουσία σε κρατικά ομόλογα.
Το συνολικό χρέος της Ελλάδας στο τέλος του 2011 θα φτάσει 365,6 δισ.
Εκτός «κουρέματος» θα μείνουν:
– Δάνεια από τους εταίρους μας 78 δισ. ευρώ
– Ομόλογα στα χέρια της ΕΚΤ 62 δισ. ευρώ
– Έντοκα Γραμμάτια 13,6 δισ. ευρώ
– Εγγυημένα και τιτλοποιημένα δάνεια 10,1 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει εκθέσει περίπου 40 δισ. ευρώ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και τα Ασφαλιστικά Ταμεία η περιουσία των οποίων υπολογίζεται σε 27 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα.
Εάν προχωρήσει το σενάριο της 21ης Ιουλίου για εθελοντική μετακύληση χρέους 21% τότε το χρέος των 6 δισ. ευρώ δεν θα διαγραφεί αλλά η αποπληρωμή του θα μεταφερθεί κατά 20 – 30 χρόνια. Από αυτήν την αρχική συμφωνία είχαν εξαιρεθεί τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων.
Εάν προχωρήσει το σενάριο για κούρεμα του χρέους κατά 50%, τότε ο τραπεζικός τομέας θα έχει απώλειες έως και 20 δισ. ευρώ ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία εάν δεν εξαιρεθούν από το κούρεμα θα χάσουν περιουσία έως και 13 δισ. ευρώ
Πρακτικά το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να διαγράψει 50% από το χρέος αλλά από την άλλη θα κληθεί να καλύψει τις απώλειες στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Άρα ποιο θα είναι το όφελος;
Με κούρεμα 50% η Ελλάδα γλυτώνει από χρέος ύψους 101 δισ. ευρώ όμως θα πρέπει να καλύψει: ανάγκες επανακεφαλοποίησης τραπεζών 40 δισ. ευρώ, απώλειες ασφαλιστικών ταμείων 13 δισ. ευρώ, ζημιές της Τράπεζας της Ελλάδος 3,4 δισ. ευρώ και απώλειες ασφαλιστικών εταιρειών 1 δισ. ευρώ. Άρα το καθαρό όφελος στο χρέος υπολογίζεται στα 43,6 δισ. Δηλαδή, με λίγα λόγια, κουρεύουμε με 50% για να κερδίσουμε επί της ουσίας 25%.