Ξεκίνησε στο ΕΒΕΑ το παγκοσμίου φήμης εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard «PON Global Negotiation for Executives» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ) του ΕΒΕΑ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το πρόγραμμα τριών ημερών που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα για πρώτη φορά στην Ευρώπη στο αμφιθέατρο Ερμής του ΕΒΕΑ (30/11 – 2/12) βασίζεται στη ναυαρχίδα των προγραμμάτων που διδάσκεται επί 30 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Harvard μέσω του Program on Negotiation.
Την έναρξη του προγράμματος σηματοδότησε ο χαιρετισμός του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη συνεργασία του ΕΒΕΑ και του ΙΔΕΜΕΔ με το Program On Negotiation, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard. Μια συνεργασία που κάνει το πρώτο κομβικό βήμα της, με τη διοργάνωση – για πρώτη φορά στην Ευρώπη – του κορυφαίου ανά τον κόσμο εκπαιδευτικού προγράμματος διαπραγμάτευσης.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να αντλήσουν πολύτιμες γνώσεις επί των διαπραγματεύσεων και να ανακτήσουν εξαιρετικές δεξιότητες στον τομέα αυτό, ώστε να τις εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους – επαγγελματική, αλλά και προσωπική – αφού η σύγχρονη πραγματικότητα είναι μία διαρκής πρόκληση για διαπραγμάτευση.
Η σύμπραξη αυτή σηματοδοτεί την απαρχή μιας μακράς και εποικοδομητικής συνεργασίας του ΙΔΕΜΕΔ, με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard, η οποία στοχεύει να προσδώσει στα μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας το ανώτερο επίπεδο της παρεχόμενης σήμερα γνώσης, στον τομέα των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών.
Παράλληλα, εμμείνουμε σταθερά να αναδεικνύουμε – αλλά και να διεκδικούμε ενεργά – την αναβάθμιση του ρόλου των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, ως αποτελεσματικού εργαλείου για τη βελτίωση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Όπως ήδη γνωρίζετε ότι, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, διεκδικούμε την αξιοποίηση της Διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων. Τα Επιμελητήρια διαθέτουν άμεση γνώση της αγοράς, έχουν τη στελέχωση, την εμπειρία και τις απαραίτητες δομές, ώστε να εποπτεύσουν αξιόπιστα μια τέτοια διαδικασία.
Ταυτοχρόνως, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τα Επιμελητήρια μπορούν να αναλάβουν ρόλο ανεξάρτητων συμβούλων, για τις επιχειρήσεις των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αξιολογηθούν.
Ως ΕΒΕΑ πιστεύουμε ότι η εναλλακτική επίλυση διαφορών μπορεί να γίνει μοχλός για την ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών άσκησης του επιχειρείν στη χώρα μας. Μπορεί να γίνει ένα αποτελεσματικό και χρήσιμο εργαλείο, στα χέρια κάθε επιχείρησης.
Στοχεύσαμε συνειδητά στην ανάπτυξη αυτής της μεθοδολογίας στην Ελλάδα. Ιδρύσαμε το ΙΔΕΜΕΔ υιοθετώντας υψηλές προδιαγραφές, ως προς το επιστημονικό κύρος, την ποιότητα και την αξιοπιστία των υπηρεσιών μας. Και συνεχίζουμε να επενδύουμε σε αυτό το στόχο, με συνέπεια. Η συνεργασία μας με το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κόσμο, επισφραγίζει την πρωτοπόρο δράση του ΕΒΕΑ και στον τομέα των Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών.
Θέλω να συγχαρώ θερμά την Γενική Γραμματέα του ΙΔΕΜΕΔ, την εξαιρετική επιστήμονα κ. Αλεξία Κουκκούλλη, στης οποίας το όραμα και την αφοσίωση στηρίζεται αυτή η πρωτοβουλία».