Τη δέσμευση ότι οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέων διοικήσεων στα επιμελητήρια θα πραγματοποιηθούν με την υπάρχουσα νομοθεσία τον Απρίλιο του 2017 ανέλαβε από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ΔΕΘ, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αντώνης Παπαδεράκης.
Ο κ. Παπαδεράκης επεσήμανε ακόμη ότι στις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές ο αριθμός των επιμελητηρίων στην επικράτεια θα παραμείνει στα 59, ενώ οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν θα ισχύσουν από το 2021.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν σκοπεύει να προβεί σε κανέναν αιφνιδιασμό και άμεσα θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις του υπουργείου για την αναμόρφωση και την αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού.
Τον εναρκτήριο χαιρετισμό στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων απηύθυνε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, επισημαίνοντας τη χρησιμότητα του επιμελητηριακού θεσμού αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης για στήριξη της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της μικρομεσαίας.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, καλώντας την κυβέρνηση να προωθήσει μέτρα στήριξης της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και του επιμελητηριακού θεσμού.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του επεσήμανε:
«Για μια ακόμη χρονιά, εγκαινιάζεται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμφανίζει μείωση του ΑΕΠ της… Όπως όλα δείχνουν, η μνημονιακή εκτίμηση για πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3% στο σύνολο του 2016 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαληθευθεί. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μηδενισμό της ύφεσης στο β’ εξάμηνο.
Ακόμα κι αν περιοριστεί, όμως, η ύφεση στο 0,3% και το ΑΕΠ της χώρας ανέλθει σε 175 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, αυτό θα σημαίνει ότι από το 2009 η ελληνική οικονομία θα έχει χάσει σωρευτικά 62,4 δισ. ευρώ… Η δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά με όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί κι αυτή σε σήριαλ.
Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνόταν στο μεγαλύτερο μέρος της για την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, καθυστερεί. Και είναι τουλάχιστον αβέβαιο το αν θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Και, βεβαίως, η όποια υστέρηση στο στόχο για τα δημόσια έσοδα, αλλά και οι παρεκκλίσεις σε σχέση με το που θα φθάσει τελικά η ύφεση φέτος, θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι αναμενόμενο να υπάρξει νέο κύμα λουκέτων στην αγορά. Είναι επίσης αναμενόμενο να ενισχυθεί η τάση της μετεγκατάστασης στο εξωτερικό, ως λύση ανάγκης και επιβίωσης για τις επιχειρήσεις…
Για να επανέλθει η ελληνική οικονομία – και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της – στα προ κρίσης επίπεδα, θα χρειαστούν στα επόμενα επενδύσεις τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας έπρεπε να αποτελεί δίδαγμα. Αυτό που έκαναν οι Ιρλανδοί ήταν να προωθήσουν βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές και να περιορίσουν τις κρατικές δαπάνες…Η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από το τέλμα, μόνο αν αλλάξει πολιτική..Χρειάζεται Εθνικό Σχέδιο. Χρειάζεται σύνεση, συναίνεση, συνεργασία και δουλειά».