Η έλευση της τρόικας σηματοδοτεί και την «αντίστροφη μέτρηση» για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Όπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπάρχει ήδη τηλεφωνική συμφωνία για τα μεγέθη του τρέχοντος έτους και του 2012 και πρέπει να επανεξεταστούν τα μεγέθη του 2013-2014, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε θα συνέλθει έκτακτο Eurogroup εντός του Οκτωβρίου και η 6η δόση θα εκταμιευθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων με την τρόικα, αναμένεται, πάντως, να τεθούν, εκτός των πρόσφατων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση (ειδικό τέλος στα ακίνητα, μείωση αφορολόγητου ορίου, κ.λπ.), η εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, καθώς και το νέο φορολογικό σύστημα (αλλαγές στους συντελεστές, περικοπή φοροαπαλλαγών, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής, κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι σχετικές συζητήσεις διεξήχθησαν πριν από λίγες ημέρες στην Ουάσινγκτον, μεταξύ του κ. Βενιζέλου και των θεσμικών οργάνων των δανειστών μας, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.