Τις 2.000 εγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις έχει ως στόχο μέχρι το τέλος του 2011, το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Θ. Μωραΐτης, στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ στη Βουλή σχετικά με το επενδυτικό κλίμα στη χώρα «κατά το 2010 αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν 1.300 προτάσεις, ενώ κατά το 2011 έχουν ήδη αξιολογηθεί και εγκριθεί περίπου 1.200 επενδυτικά σχέδια. Ο στόχος είναι στο τέλος του έτους ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 2000 εγκεκριμένες προτάσεις» και για το νέο επενδυτικό νόμο υποστήριξε, ότι «αλλάζει εποχή και νοοτροπία στην ελληνική οικονομία».

Ο υφυπουργός παρουσίασε επίσημο έγγραφο της Επιτροπής που κατατάσσει την Ελλάδα στην 11η θέση των απορροφήσεων στο ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής. Μάλιστα επικαλέστηκε και την επίσημη ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα που χαρακτηρίζει ως «επίτευγμα» της Ελληνικής κυβέρνησης την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Δήλωσε ακόμη αισιόδοξος για την πορεία του ΕΣΠΑ λέγοντας ότι «παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ με άντληση 700 εκατ. ευρώ κυρίως σε προκαταβολές και σήμερα έχουμε ήδη καταφέρει να ρίξουμε στην πραγματική οικονομία 6 δισ. ευρώ”.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «διαθέτουμε για πρώτη φορά, μαζί με την Επιτροπή, μια τόσο λεπτομερή εικόνα του φυσικού αντικειμένου του ΕΣΠΑ και ταυτόχρονα έναν σαφή οδικό χάρτη. Δημιουργήθηκε ένα action plan, το οποίο περιέχει τα πιο σημαντικά έργα ένα προς ένα με όλες τις λεπτομέρειες» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους ερωτώντες βουλευτές «Αισθάνεστε υπερήφανοι, που η Ελλάδα με ένα ΕΣΠΑ της τάξης των 20 δισ ευρώ, είχε καταφέρει να πάρει μεγαλύτερες προκαταβολές από χώρες που έχουν ΕΣΠΑ μικρότερο από 2 δισ.; Ήμασταν 5οι στην προκαταβολή και όχι φυσικά στην απορρόφηση που ήταν στο 2,9%».