Τη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητεί με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης.
«Αποτελεί μείζον θέμα ισονομίας και ισοπολιτείας μεταξύ των φορολογουμένων. Από τη μία μεριά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν το δικαίωμα διατήρησης ακατάσχετου λογαριασμού με συγκεκριμένο όριο κατάσχεσης, ενώ μία άλλη ομάδα φορολογουμένων (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίες εταιρίες) δεν έχει αυτό το δικαίωμα» αναφέρει στην επιστολή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, συμπληρώνοντας πως η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού είναι επιβεβλημένη τόσο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όσο και για την υποστήριξη της είσπραξης εσόδων από το ελληνικό Δημόσιο.
Ο κ. Τοψίδης σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως είναι επιβεβλημένη η δημιουργία εγκυκλίου, ώστε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα να ακολουθούν μία ενιαία διαδικασία κατάσχεσης, απόδοσης των κατασχεθέντων και άρσης της κατάσχεσης αναφορικά με τους εν λόγω τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να εξασφαλισθούν αμοιβαίες ωφέλειες για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ήτοι γρήγορη ομαλοποίηση του τραπεζικού λογαριασμού για τη μικρομεσαία επιχείρηση, ταχύτερη χρήση του λογαριασμού για την τράπεζα και ταχύτερη είσπραξη των κατασχεθέντων για το ελληνικό Δημόσιο.
Εισηγείται την πρόβλεψη έγκαιρης εγγραφής και ηλεκτρονικής ενημέρωσης των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη φορολογική Αρχή, αναφορικά με την εντολή κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών, ώστε «να αποφεύγεται το φαινόμενο της τετελεσμένης και ανομοιογενούς ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα». Κάνει λόγο για διευθέτηση των θεμάτων της υπερ-είσπραξης των υπολοίπων και της ορθής διαχείρισης στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν συνδικαιούχοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς. «Με τη σημερινή πρακτική δεσμεύονται όλοι οι διαθέσιμοι τραπεζικοί λογαριασμοί σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και συνολικά κατάσχονται και αποδίδονται, με χρονική υστέρηση, περισσότερα χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο, από το αρχικό ζητούμενο προς κατάσχεση ποσό… Πρακτικά ο φορολογούμενος υπόκειται σε μια αυξημένη γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία, χωρίς να είναι πραγματικά υπαίτιος γι αυτήν, όταν έχει ήδη εξοφληθεί η οφειλή του από έναν κατασχεμένο τραπεζικό λογαριασμό».