Κοινό μέτωπο για τα εργασιακά ενάντια στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, ιδιαίτερα του ΔΝΤ, συγκροτούν κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι ξεπερνώντας τις επιμέρους διαφωνίες τους, με την ελληνική πλευρά να θέτει θέμα επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αύριο ή ακόμα και σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) θα ανακοινώσουν την συμφωνία τους σε έξι σημεία, το οποίο, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, η κυβέρνηση θα ζητήσει να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα.
Ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε χθες με τους κοινωνικούς εταίρους, ενόψει της διαπραγμάτευσης για εργασιακά ζητήματα τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
«Δεν τίθεται θέμα μείωσης περαιτέρω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών, τίθεται ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και τόνισε ότι το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην κοινωνική Ευρώπη.
«Γι’ αυτό το λόγο οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν σε ένα περιβάλλον συνεννόησης και κατέληξαν σε σημαντικές συγκλίσεις γύρω από τα θέματα για τα οποία θέλουμε να δημιουργηθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα μας βοηθήσει στο να αποκρούσουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις των γνωστών παικτών που θέλουν να συνεχιστεί η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε.
Το συμπληρωματικό μνημόνιο, το οποίο έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει την πλήρη εφαρμογή όλης της νομοθεσίας που θεσπίστηκε την περίοδο 2010-2013, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ενώ ο εθνικός κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από την κυβέρνηση και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Οι κοινωνικοί εταίροι επικαιροποίησαν ουσιαστικά τη συμφωνίας της Γενεύης και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινό κείμενο των εταίρων, «το οποίο θα ζητήσουμε να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα» όπως είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «θέλουμε την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων».